CommentaarHerstart

Een voorzichtige herstart hangt af van ons improvisatievermogen

Naarmate we meer over het virus leren, wordt het beeld somberder. Er wordt nog veel van ons gevraagd.

Een man met een duikbril en handschoenen heeft zijn eten opgehaald bij de voedselbank.Beeld Marcel van den Bergh

Het laatste coronanieuws valt veel Nederlanders rauw op het dak. Weliswaar komen vanuit het kabinet voor het eerst signalen dat wordt nagedacht over het einde van de isolatietijd, maar daarmee dringt ook door hoeveel hindernissen er nog zijn.

Toen de maatregelen werden uitgerold was er nog volop perspectief. We moesten even op de tanden bijten, maar het zou zomer worden – als de meeste griepvirussen uitdoven – terwijl wij groepsimmuniteit zouden opbouwen. Intussen zou de wetenschap werken aan een vaccin dat mogelijk vanaf het najaar van pas zou komen.

Naarmate we meer over het virus leren, wordt het beeld somberder. Een vaccin dat grootschalig kan worden ingezet, wordt niet binnen een jaar verwacht. De zomer heeft het virus op het zuidelijk halfrond nog niet klein gekregen. Met de groepsimmuniteit blijft het voorlopig behelpen: het RIVM liet woensdag weten dat het erop lijkt dat mensen met milde klachten niet immuun zijn als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Als dat klopt, krijgt het grote gevolgen. Wie een deel van de lol in het leven haalt uit drukbezochte sportwedstrijden, concerten, festivals en cafébezoek moet vrezen dat het in dat opzicht een bijzonder saai jaar wordt. En voordat er weer vliegtuigen vol toeristen opstijgen, moet er ook nog heel veel water door de Rijn. Premier Rutte overdreef nu eens niet toen hij zei dat het leven voorlopig niet meer hetzelfde zal zijn.

Lichtpunten zijn er gelukkig ook. De overbelasting van de ziekenhuizen is aan het afnemen. Wetenschappers worden steeds stelliger in hun overtuiging dat het openen van de scholen verantwoord is en dat ook de mensen met ‘contactberoepen’, van de kapper tot de fysiotherapeut, weer zonder al te veel risico vooruit kunnen, mits zij zich aan een reeks voorwaarden houden. Zo komt een voorzichtige herstart toch in zicht.

Veel hangt daarbij nu af van ons improvisatievermogen in de omgang met de handicaps die overal zullen blijven opduiken. Veel kan best doorgaan als het maar anders wordt georganiseerd, zo leren de eerste ervaringen van de afgelopen weken. Kleinschaligheid is de nieuwe norm en dat hoeft niet altijd slechter te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden