Commentaar

'Een volledige baan zou de echte doorbraak zijn voor schoonmakers'

Het uurloon is oké, maar de onaangename werktijden blijven drukken op het schoonmaakpersoneel, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Xander van Uffelen
Staking van schoonmakers op de Dam in Amsterdam, afgelopen maart. Beeld anp
Staking van schoonmakers op de Dam in Amsterdam, afgelopen maart.Beeld anp

Voor de derde keer in vier jaar tijd hebben de schoonmakers met een uitgekiende stakingsstrategie een betere cao weten af te sluiten. Naast de gebruikelijke loonsverhoging is het belangrijkste resultaat de uitbetaling van loon bij ziekte. De grieperige schoonmaker krijgt daardoor ook doorbetaald. Daarnaast hebben opdrachtgevers, werkgevers en vakbonden afgesproken te proberen meer volwaardige banen te creëren.

De vakbonden hebben terecht aangedrongen op een verbetering van arbeidsvoorwaarden. Het beroep van schoonmaker is van groot belang voor de leefbaarheid in kantoren en openbare gebouwen. Maar de behandeling van schoonmakers is in de regel nog ondermaats. Ze mogen vaak in de vroege ochtenduren of in de avond vloeren dweilen en de toiletten schoonhouden. Veel schoonmakers moeten daarom twee keer per dag naar het werk reizen en blijven dan ook nog steken op een werkdag van vier à vijf uur.

Aangesloten werkdag
Voor een respectabele baan is een aangesloten werkdag veel prettiger. Voor de emancipatie van de schoonmaker is het belangrijk als ze overdag hun werk kunnen verrichten. Niet alleen zijn de werkdagen hierdoor op een prettiger tijdstip, maar hebben de schoonmakers ook meer de kans om in contact te komen met het kantoorpersoneel waarvoor ze werken.

In dit perspectief roept de actiemethode van de schoonmakers vragen op. Tijdens de staking kozen de vakbonden opnieuw de Nederlandse Spoorwegen uit als mikpunt van de acties. Het treinbedrijf stelt zich als opdrachtgever juist maatschappelijk betrokken op. Ondanks deze bereidwillige opstelling werd de NS getrakteerd op vieze stations en treinen. Als de vakbonden werk willen maken van betere omstandigheden, zouden ze voortrekkers moeten koesteren.

In de praktijk blijkt het lastig om volledige banen te creëren voor schoonmakers. Vandaar dat de vakbonden ook keer op keer aandringen om het uurloon te verhogen. Inmiddels is het uurloon heel acceptabel, maar dat beschouwen de werknemers vooral als een extra beloning voor de lastige werktijden. De echte doorbraak voor de schoonmakers is dus nog niet bereikt. Schoonmakers, werkgevers en de opdrachtgevers moeten daarom de komende tijd proberen om volwaardige schoonmaakbanen te scheppen.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden