ColumnSheila Sitalsing

Een verhitte omvolkingfantasie is geen ‘verdomd goed argument’

null Beeld

Het Mesdag-Zuivelfonds is ooit opgericht ‘om te investeren in het verbeteren van de kwaliteit van melk’. Tegenwoordig werpt het zich op als wetenschappelijk bureau van de F-side van het boerenprotest en handelt het in twijfel, achterdocht en desinformatie.

Donderdag presenteerde het ‘alternatieve’ stikstofcijfers, waar volgens deskundigen aannames en misrekeningen in zitten die een wetenschappelijke toets vermoedelijk niet zouden doorstaan, maar wie daarom maalt, kan rekenen op Twitter-tirades van de Mesdag-voorzitter. Daarin komt weinig interpunctie voor en staan veel jij-bakken. Een voorbeeld: ‘Volgens mij miste je de essentie maar daar heb je vaker last van begint gronisch verloop te krijgen’ – in antwoord op een Kamerlid met wie hij vaker botst. En: ‘Had je ook nog een inhoudelijke opmerking of gaat je dat boven t kopske, Einstein’ – in reactie op een inhoudelijke opmerking.

Je zou de Mesdag-club ook kunnen beschouwen als steunbewijs voor de stelling dat melk gekke dingen met je hoofd kan doen.

Zo zijn stikstof en het boerenbelang onderdeel van de politieke cultuurstrijd geworden. Een strijd die ertoe heeft geleid dat de stadse lavendelsnuivers van Forum voor Democratie en de hooligans van Farmers Defence Force elkaars feestjes enthousiast bezoeken. Een strijd die vanuit de onlineriolen omhoog is geprutteld naar de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer. Daar belijdt Thierry Baudet het geloof in een plan ‘om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken’. Online verspreidt Mesdagvoorzitter Jan Cees Vogelaar, tevens lid van Forum voor Democratie, de huiselijke variant hierop, door de zorgen te retweeten van een bezorgde burger die een verborgen agenda achter het dossier stikstofreductie ziet: ‘Stap 1: inheemse Nederlandse boerenbevolking wegpesten. Stap 2: in beslag genomen landerijen volbouwen met door de Nederlander betaalde nieuwbouw. Stap 3: deze steden vol zetten met Afrikaanse vervanging van de oorspronkelijke inheemse bevolking.’

Wapens in deze politieke cultuurstrijd: A) Een grote bek opzetten, critici wegblaffen. B) Rookgordijnen optrekken, over stikstof, immigratie, vergrijzing. Met als hoofddoel niet gelijk krijgen, maar het in totale verwarring brengen van goedwillende mensen. C) Voortdurend twijfel zaaien over de instituten waar een democratische staat op stoelt – van rechters tot wetenschappers. D) Extreem-rechtse complottheorieën verspreiden over ‘Afrikaanse omvolking’.

Donderdag bleek dat deze omvolkingstheorie een dolende geest in Hanau mede heeft geïnspireerd tot het doodschieten van tien mensen.

Een dag later zat Henk Bleker, oud-voorzitter van het CDA, tevens gepassioneerd visser in troebel water en uitdeler van kaartjes voor voetbalwedstrijden, bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 uit te leggen waarom alles wat hierboven staat niet telt bij de overweging of het CDA met de VVD en Forum moet gaan samenwerken in Noord-Brabant: ‘Ik ben bij bijeenkomsten van Forum voor Democratie geweest en daar barst het van de oud-CDA’ers en oud-VVD’ers en zelfs oud-wethouders van CDA en VVD die daar nu actief in zijn, dus ja, laten we nou niet allemaal gaan jij-bakken.’

Je zorgen uiten over een politieke partij met een militante boerenarm die donkerbruine drek verspreidt: bij Henk Bleker heet dat jij-bakken.

Bleker zei ook: ‘Het CDA heeft geen veertig zetels meer. Je moet verdomd goede argumenten hebben om tegen een politieke partij te zeggen: jij hoort er niet bij.’

Een verhitte omvolkingfantasie: geen ‘verdomd goed argument’.

En zo ging deze column toch weer over het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden