ColumnSheila Sitalsing

Een van de vele boeiende bijverschijnselen van de coronatoestand is de rekenende mens

null Beeld

Een van de vele boeiende bijverschijnselen van de coronatoestand is de rekenende mens. De mens die onder normale omstandigheden banketbakker is, of historicus, of handelaar in winkelpandjes, maar nu even niet. Nu heeft hij vier excelbestanden met besmettings- en sterftekansen over elkaar heen gelegd, daar geinige correlaties in gezien en ontdekkingen gedaan waar die lui van het RIVM te stom voor zijn.

Hij is lekker bezig, de rekenende mens, toont glimmend zijn grafieken, want als je nou dáár wat dor hout kapt, en dáár wat mensen opsluit, en dáár wat mensen verbiedt om ooit nog in de horeca te komen, en dáár wat kinderen omheen legt, en dáár een rondje groepsimmuniteit doet, dan hebben we een exitstrategie. Kunnen we naar buiten.

Of nou ja, ‘we’. Het frisse, goedgekeurde, kwieke, niet-hoestende deel der natie. Niet te oud, niet te dik, niet te onderliggend lijdend, want anders wordt dat weer massaal ziek en houdt het ons maar tegen, al dat dode gewicht dat ons mee de diepte in sleurt en waar we ons levensgeluk voor opofferen.

Bij de televisie zijn ze de beroerdste niet, dus mag er af en toe een rekenend mens langskomen. Donderdagavond zat er iemand die in vastgoed doet en die eerder in Quote had opgeroepen tot ‘opstand’ tegen de lock-down. Hij werd daarover op tv belangstellend geïnterviewd door de hoofdredacteur van datzelfde Quote.

Hij had een berekening gemaakt die populair is onder de rekenende mens en die we thuis het dorre-houtmodel noemen. Dat komt in verschillende varianten neer op: hoe ouder, hoe zieker, en die oude graftakken zouden toch al doodgaan, dus als je die binnenhoudt, of ‘eigen risico!’ in hun gezicht hoest als ze zich buiten wagen, kunnen de jongere mensen los. Voor economie en vaderland. Waar de leeftijdsgrens voor binnenhouden ligt, is sterk afhankelijk van de leeftijd van de modellenbouwer.

Meestal betreft het rudimentaire huisvlijt, zoals bij de vastgoedman, volgens wiens excelbestandje dit jaar ‘circa 1 procent van de doelgroep (sic!) van 4 miljoen mensen boven de 60’ aan covid-19 kan sterven. ‘Deze groep zou echter deels sowieso overlijden door andere onderliggende kwalen. […] Er is dus geen probleem als je naar de Nederlandse bevolking als geheel kijkt.’ Voor de vraag of en hoe die sterftekansen veranderen - voor alle leeftijdscategorieën – als iedereen weer gaat kroeglopen was op zijn excelblaadje geen plek meer.

Er ligt inmiddels een rijke oogst aan boeiende exitstrategieën. Naast het permanent ophokken van alle 65-plussers, of voor de zekerheid: 60-plussers, hebben we eentje die het reguleren van de luchtvochtigheid bepleit. Er zijn exitmodellen die het in farmaceutische oplossingen zoeken: allesreiniger injecteren, of dikbleek, en iets met ‘fel licht’ in lichaamsopeningen.

In diverse ophokmodellen zijn ook isolatiekampen nodig voor andere risicogroepen: de zieken, de zwakken, de zware mensen, de kankerpatiënten, de diabetici. Het apart opsluiten van rokers is een twijfelgeval, nu nieuw Frans onderzoek zou uitwijzen dat roken juist hélpt tegen corona – nee, niets is meer wat het lijkt.

En mannen! riep iemand verderop in de straat net iets té verheugd na langdurig staren naar een risicotabelletje. Eén klap, twee vliegen: alle dikbuikige mannen bijeendrijven op een eiland in de buurt van Australië.

Daarna kan alles open.

Vrijdagmiddag sprak de premier de volgende wrede woorden: ‘Je mag dan wel een paar websites hebben geraadpleegd, daarmee heb je nog niet de epidemiologiemodellen van de mensen met life-time ervaring in dit soort dingen.’

Dat kwam thuis als een mokerslag aan, want wij hadden net de ultieme exitstrategie berekend: alleen de leuke mensen naar buiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden