Column

'Een supporter is hier een sukkel die een bespottelijk duur shirt moet kopen'

Voetballer Gareth Bale is volgens Real Madrid 99 miljoen euro waard, maar dat wil niet zeggen dat hij een wonder van techniek en vernuft is, zo schrijft Volkskrant-columnist Paul Onkenhout. 'Het is handel.'

De shirts van Gareth Bale zijn in Engeland al in de uitverkoop gegaan, vooruitlopend op zijn transfer naar Real Madrid. Beeld getty
De shirts van Gareth Bale zijn in Engeland al in de uitverkoop gegaan, vooruitlopend op zijn transfer naar Real Madrid.Beeld getty

De Partij voor de Vrijheid wilde deze week van minister Dijsselbloem van Financiën weten of hij kan voetballen. Aansluitend vroegen de Kamerleden Wilders en Van Dijck aan de bewindsman wat zijn marktwaarde is en met welk bedrag de Nederlandse staatsschuld zou kunnen dalen als hij zou worden verkocht aan, bijvoorbeeld, FC Knudde.

De vragen werden niet gesteld in een Haags café, na een avondje stevig bierdrinken, maar in de Tweede Kamer. Ze waren grappig bedoeld en dienden als afsluiting van een vragenronde waarin de PVV de kwestie-Gareth Bale aan de orde stelde.

Gareth Bale is een behoorlijk goede voetballer van Tottenham Hotspur. Als Real Madrid eindelijk eens over de brug komt met het geld, is hij de duurste voetballer ter wereld. Bale is, volgens Real Madrid, 99 miljoen euro waard. Rond het af naar boven, zou je zeggen, wat maakt dat ene miljoen nog uit, maar zo hebben de onderhandelaars het nu eenmaal bedacht.

Behalve de duurste is het ook een van de langste transfers uit de geschiedenis. Al maanden verschijnen dagelijks berichten dat de transfer 'bijna rond' is of in de 'afrondende fase' verkeert. Hierdoor gealarmeerd besloot de PVV de minister van Financiën onder vuur te nemen.

Meedokken
Het pr-stuntje werd vergezeld door een redenering die in eerste instantie helder leek, maar voor mij na enig nadenken steeds onduidelijker werd. De PVV legde Dijsselbloem voor dat Real Madrid een 'gigantische schuld' heeft bij de 'noodlijdende Spaanse bank' Bankia.

Het was een voorzet op maat voor een op het eerste gezicht doeltreffend schot: 'Kan de minister tevens bevestigen dat Bankia de afgelopen jaren voor miljarden euro's aan steun heeft ontvangen, waar Nederlandse belastingbetalers via het ESM aan hebben meebetaald?'

Daarmee suggereerde het aanvalsduo van de PVV dat wij, de Nederlandse belastingbetalers, indirect meedokken aan de transfer van de een of andere voetballer uit Wales naar de parasieten van Real Madrid. Als dat zo is, is het een groot schandaal, maar ik denk dat de redenering niet helemaal klopt, hoewel ik niet zou kunnen zeggen waarom.

Los daarvan: 99 miljoen euro is een hoop geld.

De vraag is natuurlijk of een voetballer 99 miljoen waard kan zijn. Het antwoord is ja, hoewel veel mensen daar anders over denken. Zij vinden het immoreel dat een mens voor 99 miljoen euro wordt verhandeld. Vaak wordt in de argumentatie de economische crisis erbij gehaald: 'In deze tijd is het helemaal bezopen dat...', enzovoort.

Hard lopen
Graag zou ik nu zeggen dat Gareth Bale een schitterende voetballer is, een wonder van techniek en vernuft en het briljante antwoord van Real Madrid op Messi én Neymar samen. Dat is hij niet.

In Spits zei Aad de Mos over hem: 'Bale is een speler die aan de linkerkant heel hard kan lopen en een goed schot heeft.' Ook zei De Mos dat hij voor Bale niet naar het stadion gaat en dat er in het 'koffiehuis in Den Haag' niemand over hem praat. Ik denk dat dit allemaal klopt, maar relevant is het allemaal niet.

De kortste samenvatting van de zaak-Bale stond deze week in nrc.next, in een interview met Roberto Branco Martins. Hij is een advocaat die spelersmakelaars juridisch bijstaat. Over de transfer zei hij: 'Het is een transactie die niet veel te maken heeft met het voetbal an sich.' Het gaat om de 'merchandise-dingen', om shirtverkoop, tv-contracten en de Aziatische markt.

Het is handel. Toen Barcelona, een andere Spaanse club die barst van de schulden, eerder deze zomer 60 miljoen euro voor Neymar betaalde, had dat ook niet veel te maken met het voetbal an sich. Transfers zijn de olie van het voetbal, maar we hoeven ons geen illusies te maken.

In dit deel van de wereld is een supporter een sukkel die een bespottelijk duur shirt moet kopen dat onder erbarmelijke omstandigheden is gefabriceerd in een brandonveilige fabriek ergens in Azië. Maar dáár hoor je niemand over, ook Geert Wilders niet.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Elke zaterdag schrijft hij in de Volkskrant over voetbal in zijn column De Twaalfde Man. Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

Gareth Bale. Beeld getty
Gareth Bale.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden