Een stoornis maakt je nog geen boef

Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur arriveert bij de Almelose rechtbank. Beeld anp
Oud-neuroloog Ernst Jansen Steur arriveert bij de Almelose rechtbank.Beeld anp

Wat mij bij lezing van de krant in toenemende mate opvalt en stoort is de neiging bepaalde stoornissen in verband te brengen met crimineel gedrag.Zo lees ik in de krant van 19 juni dat Vino H. (Oma Toni) mogelijk last heeft van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dezelfde krant lees ik dat Jansen Steur last heeft van adhd. Op zijn minst wordt hier een oorzakelijk verband gesuggereerd tussen deze stoornissen en zeer misse daden.

Veel mensen functioneren ondanks deze stoornissen goed tot redelijk en houden zich verre van criminele activiteiten. Zo bezien wordt de vermelding van deze stoornissen in verband met criminele activiteiten even relevant als de vermelding dat verdachten of veroordeelden last hebben van hooikoorts. Daar hebben criminelen immers ook vaak last van, en heel veel niet-criminelen ook.Bovengenoemde artikelen zijn grievend en stigmatiserend voor een ieder die aan een dergelijke stoornis lijdt of als betrokkene, familielid of vriend met deze stoornissen te maken heeft. Een mens geplaagd door adhd of een PTSS verdient het net zo min om met achterdocht bejegend te worden als een hooikoortslijder.

Maria Rademaker, Leiden

Dochters

Met dochters van 31 en 33 kan ik mij goed verplaatsen in het dilemma van Bo Jeuken (Magazine, 20 juni). Mijn meiden hebben nu zo'n interessant leven met zoveel uitdagingen, ik vraag mij af of zij gelukkig worden van het krijgen van een kind. Ik gun hen, als moeder, nog zoveel meer ontplooiing. Ik hoef niet zo nodig oma te worden. Ik geniet van mijn volwassen dochters. Aanstaande zondag gaan wij met ons drietjes naar Festival Mundial in Tilburg.

Het kan nu nog.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Drs. Pedagogiek

Hans Dorrestijn is tegenwoordig 'een vrolijke vogel' die niet meer louter lijdt aan het leven (Sir Edmund, 20 juni). Hij komt echter van ver. In een wanhopige poging als startende leraar Nederlands op de middelbare school enige autoriteit te verwerven, stuurde hij de eerste les meteen tien puberende dwarsliggers het lokaal uit.

Om de ontstane chaos de baas te worden, en zichzelf te kalmeren, werd een langspeelplaat opgezet van een ons onbekende Drs. P (zonder puntje). Het bleek uiterst effectief; de klas kwam tot rust. 'De Jeugd van Toen' ontdekte dat taal ook iets anders kon zijn dan grammatica leren of rijtjes stampen. Nog ben ik beide heren daar dankbaar voor. Heeft de Drs. (met puntje) al ergens een standbeeld?

Ronald Gertsen, Voorschoten

Vluchteling in huis

Als aankomend puber was ik eind 1956 zeer verbolgen dat ik mijn kamertje uit moest en op zolder moest gaan slapen. Er kwam een Hongaarse vrouw bij ons logeren. Ze bleef naar mijn mening nog veel te lang ook.

Ze sprak Nederlands en had het vaak over het 'rode gevaar' en de 'rode horden'.

Toen ik het later het gebeuren over de Hongaarse opstand ging begrijpen was ik trots op mijn ouders.

Nu wil de Hongaarse regering een hek tegen vluchtelingen uit Servië plaatsen.

Het meest opvallende is mijns insziens echter dat behalve de VN-vluchtelingenorganisatie niemand in de Nederlandse media hier ook maar enige reactie over heeft geuit.

Nee, wij hebben het over Gerard Cox en de eventuele verhoging van de BTW.

Jacob Spaan, Ellewoutsdijk

Leuke wereld

Zaterdag, heerlijk. Een dikke Volkskrant. Eerst mijn favoriete rubriek, 'Wat zou u doen'. Bladeren, en dan kom ik aan bij het overzicht van de honderd hoogste inkomens van bestuurders. Ik ben verbijsterd. Wederom. Hoe kun je nu uitleggen dat een topman honderd keer meer waard is voor het bedrijf dan een 'gewone' werknemer?

Dan, nieuwsgierig, kijk ik naar de man-vrouw verhouding. Tja.... als ik het ruim neem kom ik op maximaal vier vrouwelijke topverdieners. VIER.

Ik kan natuurlijk een tirade over het klaarblijkelijke glazen plafond gaan afsteken. Maar die discussie wordt wat sleets. Zouden vrouwelijke managers misschien vaker voor andere waarden in hun werk gaan dan puur geld? In dat geval ziet de wereld er leuker uit.

Lidwien Daniels, Renkum

Amerikaans voorbeeld

Mijn man en ik reizen met enige regelmaat naar de Verenigde Staten. Meestal vliegen wij met Delta Airlines. Als 60-plussers valt het ons telkens op dat de gemiddelde leeftijd van het cabinepersoneel eerder 50-plus dan 50-min is. Dit doet ons goed.

Een jaar geleden hadden wij een purser die zeer goed Nederlands sprak. Wij raakten aan de praat. Op jonge leeftijd is hij met zijn ouders naar de VS geëmigreerd. Tot voor een jaar werkte hij als accountmanager bij de Wachovia bank. Door het faillissement van zijn werkgever moest hij als begin zestiger op zoek naar een andere baan.

Delta Airlines zocht pursers voor het traject VS - Amsterdam die de Nederlandse taal beheersten. Hij solliciteerde en de rest is geschiedenis.

Geachte werkgevers van Nederland, zo kan het dus ook! Ga uit van de kwaliteiten van de sollicitant en niet op voorhand van de leeftijd!

A. Sanders, Haarlem

Rechters

Grunberg biedt ons een aardig inkijkje in de gedachtenwereld van 'wat rechters'. Zij vinden dat de gevangenis dient om veroordeelden te beschermen tegen de meute. Maar wie beschermt in deze visie de meute (wij allen) tegen de criminelen?

F. Ottenhof, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden