lezersbrievenmaandag 27 mei

Een sterk staaltje van bestuurlijk onvermogen op gemeentelijk niveau

De ingezonden brieven van maandag 27 mei.

Enkhuizen.Beeld Hollandse Hoogte

Betaal(d) vrouwenvoetbal

Heel erg bedankt voor uw prachtige Magazine, dat dit keer geheel gewijd is aan het vrouwenvoetbal. Ik heb met veel plezier alle interviews en achtergronden gelezen. Hulde aan de heren Spaan en Borst. Mijn eigen dochter heeft afgelopen jaar gespeeld in de eredivisie. Helaas werd het voor haar een teleurstellend jaar. Ze heeft veel blessures gehad en moest met lede ogen aanzien dat ze vaak niet opgesteld kon worden.

Belangrijke factor is geweest dat zij erbij moest werken, omdat ze onvoldoende betaald werd om zich uitsluitend aan het voetbal te wijden. De combinatie van eerst werken en daarna elke dag zeer intensief trainen was slecht vol te houden en leidde makkelijk tot blessures. Ze begon vaak al moe aan de trainingen, omdat ze daarvoor uren op haar werk had gestaan. De enige manier om dit vol te houden, is als je financieel geen zorgen hebt, bijvoorbeeld als je nog thuis woont. De paar honderd euro per maand is dan een leuk zakcentje.

Er wordt te weinig geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal. Het wordt tijd dat we het niet alleen zien als een nieuwe, aaibare vorm van voetbal, maar vooral als een serieuze en zeer aantrekkelijke sport.

Kees Eilander, Nijmegen

Leve de oldtimer

Als je een stier castreert wordt het een os. Ze lijken hetzelfde, maar zijn dat niet. Wie een oldtimer voorziet van een elektromotor neemt afscheid van de ziel van de auto (‘Op de zeepkist: geef vervuilende oldtimers een elektrische motor’, zaterdag opinie, 25 mei). De meeste oldtimers rijden op benzine en hebben een gereviseerde motor. Zo smerig is dat niet. Ze maken relatief weinig kilometers en als ze deze maken zijn het feestelijke. Wij moeten steeds zwaaien naar vrolijke gezichten. En voor mevrouw: de motor van een oude Citroën stinkt niet, het is een historisch parfum, een kwestie van beleving.

Marc van Broekhuijsen, eigenaar Citroën HY 1970 (‘ribbeltjesbusje’).

Europees plakken

In een ingezonden brief (U, 25 mei) pleit Frits Feldbrugge voor meer info over het Europees Parlement en voor een Europese tv-nieuwszender. Ik zou daar graag iets aan toe willen voegen. Ik wacht al jaren op een Europese postzegel, zo’n mooie blauwe met twaalf gele sterretjes, met een vast tarief en in alle EU-landen bij supermarkten en postagentschappen verkrijgbaar.

Wanneer komt die?

Ida Mager, Breda

SP had beter kunnen weten

Van de verkiezingscampagne van de SP waar PvdA lijsttrekker Frans Timmermans in een spotje belachelijk werd gemaakt, is inmiddels vastgesteld dat deze contraproductief werkte en Timmermans extra wind in de zeilen heeft gegeven. Met wat meer historisch besef had de SP kunnen voorzien dat al te nadrukkelijk op de man spelen in verkiezingstijd een riskante tactiek is. De CPN trok bij de ­Kamerverkiezingen van 1977 ten strijde met de leuze ‘Van Agt eruit, de CPN erin’. Toen de stemmen waren geteld, bleek het aantal CPN kamerzetels van zeven naar twee te zijn gekelderd. Het CDA van Dries van Agt had daarentegen een zetel winst geboekt.

Erik Spaans, Amsterdam

Baudet en Rusland

Tijdens het debat tussen premier Rutte en Thierry Baudet kwam de dreiging van Rusland ter sprake. Baudet stelde dat de Europese Unie geobsedeerd is door Rusland. Hierbij vergeleek hij Guy Verhofstadt en Herman van Rompuy met Napoleon en Hitler. Al deze staatslieden zouden zijn geobsedeerd door Rusland. Los van de nogal scheve vergelijking, slaat Baudet in ieder geval bij Napoleon de plank mis. De fatale aanval op Rusland van Napoleon in 1812 was bedoeld om Rusland in het continentale stelsel te dwingen. Dat stelsel had tot doel Groot-Brittannië economisch te isoleren en op de knieën te krijgen. Napoleon was geobsedeerd door Groot-Brittannië, niet door Rusland.

Léon van der Hulst, Den Haag

Roblox en Minecraft

In de krant van 25 mei stond stond dat Roblox veel dingen heeft overgenomen van Minecraft, maar dat zou eigenlijk niet kunnen omdat Roblox eerder was. Roblox is namelijk in 2005 uitgebracht en Minecraft in 2009. Dus wat er staat, kan eigenlijk niet kloppen.

Jort van Nouhuys (10), Bussum

Brief van de dag 

Verpest historisch Enkhuizen niet

De herontwikkeling van recreatieoord Enkhuizerzand pal naast de historische binnenstad bedreigt niet alleen het museale karakter van het Zuiderzeemuseum (Ten eerste, 24 mei), maar ook – en júíst – de karakteristieke binnenstad van dit authentieke Zuiderzeestadje. De wethouder ruimtelijke ordening beweert in de krant dat in 2017 iedereen nog blij was. Niets is minder waar.

Tijdens de informatieavonden werden burgers die vroegen naar het waarom van het vakantiepark op die plek door de burgemeester de mond gesnoerd met een ‘daar hebben we het nu niet over. Dat is zo besloten.’ Het charmante karakter om vanuit het oude centrum op een authentieke manier naar het IJsselmeer te wandelen wordt met deze ligging van het vakantiepark onmogelijk.

Daar komt de verdwijning van uitzicht op de voormalige Zuiderzee nog bij. Enkhuizen en haar bewoners zijn historisch verbonden met de Zuiderzee. Sterker nog: Enkhuizen is erdoor gevormd. Door de nieuwe plannen wordt Enkhuizen afgesneden van dit stuk maritieme cultuur. De oplossing? Als het ­vakantiepark er dan toch moet komen, plak het dan niet direct tegen het historisch hart aan, maar bouw het een paar honderd meter verderop. Daar is zowel het Zuiderzeemuseum als de historische stad Enkhuizen mee geholpen. Een sterk staaltje van bestuurlijk onvermogen op gemeentelijk niveau. Gaat de landelijke overheid ons helpen?

Irene HemelsEnkhuizen, historicus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden