opinie

Een stad kan niet functioneren zonder een gereguleerd en prettig geprijsd woningaanbod

De lezersbrieven van maandag 10 september 2018.

Theaterles op lagere school Het Palet in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Theaterles op lagere school Het Palet in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Brief van de dag

Een kleuterjuf van buiten de Randstad die in Den Haag wil komen werken, maar daar geen woning kan krijgen en dus tijdelijk in een hotel ‘woont’. Ook nog eens op eigen kosten, als ik het goed begrijp! (Ten eerste, 6 september)

Toch wrang om te bedenken dat Nederland decennialang woningbouwverenigingen had die speciaal voor onderwijzers bouwden:de Amsterdamsche Coöperatieve Onderwijzers-Bouwvereeniging bijvoorbeeld. Wij hebben nog een tijd in zo’n ACOB-pand gewoond, een charmante woning in een leuke buurt. Maar toen wij er kwamen wonen was de ACOB al zó druk met fuseren, reorganiseren en haar beste panden in de verkoop doen dat ons blok verwaarloosd werd en steeds wrakker en lekker raakte.

Inmiddels zijn veel van die woningen op de vrije markt gekomen, en dus onbetaalbaar geworden voor onderwijzers.

Waarmee ik maar wil zeggen: op de korte termijn lijkt dat vrijemarktverhaal misschien heel verleidelijk voor alle partijen, maar inmiddels wordt toch wel duidelijk dat een stad niet kan functioneren zonder een gereguleerd en prettig geprijsd woningaanbod.

Want slecht onderwijs maakt een stad heel wat minder aantrekkelijk, ook voor gezinnen die in principe al die dure woningen nog wél kunnen kopen of huren.

Anne Pek, Amsterdam

Lili en Howick

Hoe eenvoudig kan het zijn. Als een regering er een zodanig lamlendige besluitvorming op na houdt dat kinderen zelfs na tien jaar nog het risico lopen het land uitgezet te worden dan is het duidelijk: de wet kan niet meer toegepast worden .

Een kind staat onbevangen en ongehinderd door politieke invloeden van buitenaf in de samenleving. Volwassenen hebben in deze zaak niet langer recht van spreken.

J.J.M.Groot, Amersfoort

Lili en Howick (2)

Het volk heeft gesproken. Negen uitspraken van de rechter over twee arme kinderen aan de kant gezet door de politiek. Die de stem des volks (de stemmer!) wil behagen. En die daarmee de op de rechtspraak gefundeerde samenleving ondermijnt. Zover zijn we na twee eeuwen strijd om meer democratie gekomen. Het volk als keffertje. Waf.

Jacques Plettenburg, Tilburg

Christelijk beschaafd

In een reactie op het interview met de heer Ajouaou (O&D 7 sept) geeft E. van der Horst (U, 8 sept) aan dat er in zijn (niet moslim-) omgeving nooit opmerkingen zijn gemaakt dat ongelovigen zullen branden in de hel. Hij/zij vraagt zich af hoe beschaafd het is als je als gelovige moslim tegen je kinderen zegt dat ongelovigen zullen branden in de hel.

Ook hier, in delen van Nederland, heerste deze opvatting toen er nog nauwelijks moslims in ons land woonden. In 1969 verhuisde ons vrijzinnige gezin van Geleen naar een een klein katholiek dorpje in Zuid-Limburg. Daar kreeg ik als (niet katholiek) tienjarig meisje van andere kinderen op de dorpsschool te horen: ‘We vinden je best wel aardig hoor, alleen jammer dat jij later in de hel komt.’ Dat wisten ze zeker, er zou geen compassie zijn. Dat hadden zij immers van hun gelovige katholieke ouders en de pastoor gehoord?

L. Jonkman, Almere

Elektrisch rijden

Hoe moeilijk kan het zijn. Ik onderschrijf de mening van Jasper van Kuijk (Sir Edmund, zat. 8 sept.). Ik rijdt nu ruim een jaar elektrisch en hoewel de techniek volwassen is zou ik het niemand aanraden, tenzij je het uit idealistische overwegingen doet. De korte actieradius en het gebrek aan laadpalen roept een sfeer op die ik me nog herinner van de jaren zeventig. Jong, geen geld voor een goede auto, altijd met een gereedschapskist onderweg en zien hoe ver je kwam.

Dat gevoel is weer helemaal terug. In gedachten heb ik de overheid rot gescholden voor hun achterlijke gedrag: elektrisch rijden stimuleren en vervolgens niets doen. Alles komt op de markt en op de burger neer. Nee, op de burger want de markt kijkt de kat uit de boom.

En daar sta je dan in een vreemde stad met nog 10 km in de accu’s, laadpalen zoekend die vervolgens bezet blijken, als ze er al zijn. Overheid, ga eens op cursus, laat belangrijke zaken niet aan de burger over want dan komt het echt niet goed. Pak het roer en doe eens wat aan het klimaat. Begin niet te zeuren over het afbreken van gunstige regelingen terwijl ze amper zijn ingevoerd.

Theo Hillebrand, Den Hoorn

Lili en Howick (3)

De zaak Lili en Howick dit weekend was niet fraai en niet goed voor de kinderen. Toch wil ik ook aan de orde stellen dat de moeder heeft gelogen door verkeerde namen op te geven en Azerbeidzjan in plaats van Armenië als thuisland te noemen. Jarenlang heeft zij getraineerd en gemanipuleerd. Wij zijn in Nederland te goed en daar wordt misbruik van gemaakt!

Ook deze kant wordt mijns insziens te weinig belicht en onze rechtstaat wordt hiermee ondermijnd.

J.P. de Hoogh, Alphen aan de Rijn

Lili en Howick (4)

Als je als land je zaakjes niet voor elkaar hebt, tien jaar kinderen in een procedure laat zwalken, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Dat heet beschaving.

De oplossing is zo simpel. Zo snel mogelijk ervoor zorgen dat een procedure inclusief hoger beroep niet langer dan twee jaar kan duren. Duurt het toch langer dan mag de betrokkene kiezen wat hij wil. En de mensen die nu al langer in onzekerheid zitten een generaal pardon.

Bart Burggraaf, Uithoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden