Een Rennie voor Ramsey

Nasr betreurt het dat de verkiezingen niet over poëzie gaan, maar die teleurstelling berust op een fabeltje.

Afgelopen maandag beklaagde acteur en dichter Ramsey Nasr zich over het circus rondom de verkiezing voor de Dichter des Vaderlands, waarbij hij mij als medegenomineerde beschuldigde van ‘verdachtmakingen, geen stijl, plagiaat en geen pudeur.’ Pudeur moest ik even opzoeken. Het blijkt ‘schroom’ te betekenen.

Circus

Met zijn stuk maakt Nasr eindelijk deel uit van het door hem zo gevreesde circus, en zorgt hij zelfs voor extra publiek. Die hernieuwde aandacht van de pers heeft ervoor gezorgd dat er al meer dan 13 duizend stemmen zijn uitgebracht. Ik ben hem dus zeer erkentelijk voor de manier waarop hij de besloten wereld van de literaire pagina’s heeft verlaten om samen met mij de poëzie op zowel de Media- als de Forumpagina van deze krant geplaatst te krijgen. Hopelijk levert dat weer meer bezoekers op voor de site www.dichterdesvaderlands.nl, waar men over alle dichters een uitgebreid dossier kan vinden en hun plannen kan bestuderen.

Publieke debat

Nasr betreurt het dat de verkiezingen niet over poëzie gaan, maar die teleurstelling berust op een fabeltje. Een eerste onderdeel van mijn campagne was het aanbieden van drie van mijn bundels als gratis download op het weblog de Contrabas, waardoor ik veel nieuwe lezers heb bereikt. De bundels werden meer dan tweeduizend keer gedownload.

Ramsey Nasr schuwt het publieke debat. Zo wilde hij niet openlijk met mij in discussie gaan bij het radioprogramma Villa VPRO. Dit past bij de manier waarop hij campagne voert, want dat doet hij wel degelijk. Zo beweerde Nasr, voordat hij de deur van het Forum weer snel achter zich dichttrok en een Rennie nam tegen zijn verkiezingsmisselijkheid, dat ik alleen maar steun uit Friesland zou krijgen. Nu krijg ik inderdaad veel steun uit Friesland – ik bin in Fries en dêr bin ik grutsk op -, maar ook uit Limburg, West-Vlaanderen en Zuid-Holland.

Gelukkig heeft Nasr goed opgelet bij mijn campagne, want hij heeft druk zijn best gedaan om de stem van de Belgen, de Friezen van het Zuiden, te winnen, onder andere met behulp van de Vlaamse literaire organisatie Behoud de Begeerte en door een stemoproep te plaatsen tijdens een interview op de Vlaamse zender Canvas.

Plagiaat

Wat ik hem kwalijk neem, is dat hij mij valselijk beschuldigt van plagiaat, met betrekking tot mijn blogoproep om een petitie te ondertekenen tegen het geweld in Gaza. Mijn belangstelling voor dit actuele conflict is bepaald niet ingegeven door wat hij daarover vindt. Ik heb gelukkig wel iets beters te doen dan alleen te schrijven over wat mijn medegenomineerden zoal doen.

Brandende hoepel

Het desbetreffende blog ging over een gedicht dat ik in 2006 schreef over een raketaanval van Hezbollah op Israël, waarbij een vrouw en een kind omkwamen. Door het buitensporige geweld van de staat Israël tegen de Palestijnen in Gaza, vroeg ik me af of ik nog wel achter de strekking van dat gedicht stond. Het blog ging dus over de poëzie, iets waar je van zou mogen verwachten dat poëzieliefhebber Nasr het toejuicht. Mocht gedeeld engagement al strafbaar zijn dan kan men overigens alle goede doelen meteen afschaffen.

Het is goed dat we beiden betrokken zijn bij de poëzie en bij de buitenwereld en het is niet genoeg te prijzen dat Nasr toch bereid is gebleken door de brandende hoepel van de pers te springen. Hopelijk levert dat nog meer stemmen op voor de dichtkunst en de genomineerden Hagar Peeters, Ramsey Nasr, Erik Menkveld, Joke van Leeuwen en Tsead Bruinja, van Belgen, Friezen en andere Nederlanders. Ik ga me deze laatste week eens op een stunt bezinnen waarmee we ook de marsmannetjes kunnen bereiken.

Lees hier de reactie van de huidige Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen, op het stuk van Ramsey Nasr.

Lees ook een reactie van dichter Bart FM Droog op zijn Volkskrant weblog.

Dit artikel verschijnt donderdag 22 januari op de Forumpagina in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden