De Week van de HoofdredacteurPhilippe Remarque

Een reactierecord, een niet-afscheid en een nieuwe in Parijs

Philippe Remarque
Fokke Obbema Beeld Jitske Schols
Fokke ObbemaBeeld Jitske Schols

Meeslepend

Ik krijg per app weleens reacties van vrienden en familie op artikelen van ons, maar vorig weekeinde spande de kroon. Dat kwam natuurlijk door het adembenemende verhaal van redacteur Fokke Obbema, beginnend met de zin: ‘Vorig jaar was ik plotseling even dood.’ Zijn toevallige botsing met het noodlot had mij al bij de keel gegrepen toen het gebeurde. Maar in de krant slaagde Fokke erin die ervaring en zijn daaropvolgende worsteling tot een meeslepende geschiedenis te maken, die geen lezer onberoerd liet. Zelf is hij verrast door de intensiteit van de reacties. De teller staat nu op 750. Lotgenoten, naasten van patiënten, medici, hulpverleners, mensen met hartverscheurende verhalen of denkers over de zin van het leven, allemaal hebben ze troost of inspiratie geput uit Fokkes verhaal. Op de redactie grapten we al dat hij goeroe moet worden. Zelfs het interviewtje met hem over de reacties, te lezen op onze site, was een klikhit. Fokke is er beduusd van, hij was eigenlijk net weer volledig aan het werk en had een periode afgesloten. Hij zal nog vele weken nodig hebben om lezers te beantwoorden. Maar het ontroert hem dat mensen zo geraakt zijn door zijn verhaal.

Janny Groen

Bert Wagendorp pleitte deze week in zijn column voor de afschaffing van de verplichte pensionering. Gelukkig kon ik hem meteen die avond antwoorden, in mijn afscheidstoespraak voor Janny Groen, die na 38 jaar bij de Volkskrant met pensioen ging. Als alle ouderen zolang ze willen in dienst blijven, krijgen jongeren geen ruimte, zei ik. En dat heeft een krant wel nodig. Bovendien, het is geen drama want Janny schrijft gewoon door voor ons na haar pensioen, als freelancer, omdat ze energiek is en de krant iets bijzonders te bieden heeft. Het eerste stuk staat deze week in Zaterdag. Janny solliciteerde nog bij mijn verre voorganger Van der Pluijm, werd aangenomen als Afrika-specialist en won met haar reportages uit Zuid-Afrika de NDP-prijs. Daarop werd ze een uitstekende correspondent in de VS en daarna chef verslaggeverij, om vervolgens met Annieke Kranenberg de radicalisering onder migranten in kaart te brengen, pionierswerk met vooruitziende blik. Toen IS het nieuws domineerde, was ze door haar kennis en netwerk de eerste die over ronselpraktijken en gesneuvelden berichtte, en de eerste aan wie Nederlandse IS-strijders hun verhaal vertelden. Ze onderzoekt grondig en is altijd genuanceerd. Het was donderdag dus eerder een eerbetoon aan deze goede journalistieke eigenschappen dan een afscheid.

Cécile à Paris

Cécile Narinx Beeld
Cécile Narinx

Dat is de naam van de rubriek in V waarin onze nieuwe stijlredacteur Cécile Narinx verslag doet van haar belevenissen op de modeweek in Parijs. Maandag legde ze ons leken uitgebreid uit hoe die beroemde modeshows in Parijs nu precies werken, inclusief de vraag of ze nooit gaan vervelen (antwoord: ‘Ben je betoeterd!’). Ze schrijft, vind ik, met humor, persoonlijk en zonder eerbied. Zo overbrugt ze de afstand die veel van onze lezers voelen tot de modewereld, maar brengt toch haar enthousiasme over. En zie, deze week hoorden we van diverse lezers dat ze mode altijd oversloegen, maar nu toch belangstelling krijgen. Zo zie je wat goed schrijven bewerkstelligt. Of het nu om zwarte gaten, de naam Macedonië of de catwalk gaat, de krant moet verschijnselen tot leven te brengen voor lezers. Ik kreeg gisteren een vrolijke Cécile aan de lijn. Het is nu anders dan als hoofdredacteur van Harper’s Bazaar, haar vorige verschijningsvorm in Parijs. Een breder publiek uitleggen wat er achter de modewereld zit, een dagelijkse column, vanaf een terras op de telefoon getikt, dat geeft nieuwe energie. ‘Het is alsof ik de hele tijd aan sta.’

Reageren?
p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden