Commentaar Parlementaire enquête gaswinning

Een ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ verdient een voortvarender aanpak

Het is teleurstellend dat de parlementaire enquête naar de gaswinning voorlopig niet van start zal gaan.

Demonstranten tegen het aardgasbeleid tijdens het bezoek van Mark Rutte aan de stad om campagne te voeren voor de VVD in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld ANP

Overheidsfalen van on-Nederlandse proporties, zo noemde minister Wiebes de geschiedenis van de gaswinning in Groningen. Daarom is het niet meer dan logisch dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête naar de gaswinning instelt.

Zo’n enquête is een vorm van boetedoening. De politiek laat burgers zien dat zij bereid is verantwoording af te leggen voor haar eigen fouten en verkeerde inschattingen. Een enquête is ook een vorm van reflectie. Uit een debâcle kunnen lessen voor de toekomst worden getrokken, zoals gebeurde bij de RSV-enquête in de jaren zeventig.

Het onderzoek kan gebruikt worden om na te denken over vraagstukken die onverminderd actueel blijven. Hoe weegt de overheid economische belangen af tegen die van burgers die schade ondervinden van economische activiteiten? Het is een vraag die niet alleen in Groningen speelt, maar bijvoorbeeld ook rond Schiphol.

De schade door de gaswinning kan niet meer worden hersteld, maar de enquête is in elk geval een symbolische vorm van genoegdoening. Voor menig Groninger zal die te laat komen, maar de Tweede Kamer hoopt met de enquête het vertrouwen in de politiek te herstellen. Voorwaarde daarvoor is wel dat de overheid bereid is zonder terughoudendheid openheid te betrachten en pijnlijke conclusies te aanvaarden.

In dit licht is het teleurstellend dat de parlementaire enquête voorlopig niet van start zal gaan. Het argument dat de afhandeling van de schade voorrang heeft, is niet overtuigend. Die afhandeling is een praktische zaak, terwijl de enquête zal draaien om de grote lijnen in deze affaire. Wat is precies de rol geweest van het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Aardolie Maatschappij? Waarom besloot minister Kamp in 2013 de productie te verhogen? Waarom zijn klachten van burgers zo lang genegeerd?

Na alles wat er gebeurd is, wekken de regeringspartijen toch weer de indruk dat Groningen aan een politiek spel wordt onderworpen, waarbij de broze coalitie en minister Wiebes nog even uit de wind gehouden moeten worden. Een ‘overheidsfalen van on-Nederlandse proporties’ verdient een voortvarender aanpak. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden