LezersbrievenWoensdag 10 april

Een oud produktiebos: gevaarlijk voor de mens, prachtig om in te verdwalen

Redactie
 Ontbossing in Nederland  voor de aanleg van nieuwe natuur. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Ontbossing in Nederland voor de aanleg van nieuwe natuur.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Een bos voor haar bewoners

Natuurbeheerders hebben geen moeite om met kunst en vliegwerk heide- en stuifzandgebieden te maken. Vergeten wordt dat dit landschappen zijn, ontstaan door menselijke onkunde en overbegrazing. Beheerders zien de nadelige gevolgen van grootschalige houtkap over het hoofd. Om dit 19de-eeuwse ideaal terug te krijgen worden er vanuit Brussel potten met Natura 2000-subsidies verstrekt.

Bosbodems worden met al het bodemleven volledig vernietigd en afgegraven totdat er een verarmde zandvlakte is overgebleven (Ten eerste, 9 april). Nederlandse natuurbeheerders houden niet van bos. Een oud produktiebos zou met veel minder moeite kunnen veranderen in een bos met meer biologische diversiteit.

Vlak over de grens, in Duitsland kun je zien hoe dat moet: zet bij alle toegangswegen van een oud produktiebos waarschuwingsborden neer dat het betreden op eigen risico is. Doe vervolgens niets meer aan het beheer en zie: ieder jaar wordt het bos woester en ondoordringbaarder. Gevaarlijk terrein voor de mens! Prachtig om in te verdwalen. Een bos voor haar bewoners: dieren en planten.

Dat staat lijnrecht tegenover de Nederlandse oerdrift van maakbaarheid.

Siemen Dijkstra, Dwingeloo

Bossen en ontbossen

In de Volkskrant van 9 april verhalen twee naast elkaar geplaatste artikelen over natuurbeheer en klimaat. In samenhang spat de ironie daar vanaf. In Nederland wordt kennelijk overal op grote schaal door natuurorganisaties en Staatsbosbeheer bos gekapt, terwijl Shell via zijn klanten een CO2-compensatieregeling in het leven roept ter financiering van boombeschermende projecten in het buitenland en aanplant van miljoenen bomen in Nederland.

Zo lijkt het erop dat we − vanwege de klimaatdoelen − ons geld beter kunnen investeren in de aankoop van benzine dan in het lidmaatschap van De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

H.M. Macdonald-Vinken, Aarlanderveen

Ontbossing van Nederland

Nederland wordt grootschalig ontbost ter zelfbevrediging van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de meelopers van Natura 2000 (Ten Eerste, 9 april). Opvallend hierbij is de oorverdovende stilte van de zogenaamde groene partijen.

Frans Derks, Brielle

Milieugezever

Zo langzamerhand ben ik het gezever over het milieu helemaal zat. Zelfs een prachtige reclamespot van de KLM moet het ontgelden en wordt niet geroemd om zijn kwaliteit op zich, maar afgezeken omdat er in de spot geen aandacht is voor het klimaatprobleem. Maar de opmerking van Xandra van Gelder (O&D, 9 april) dat de spot een verhaal lijkt voor captains of industry doet de deur dicht en wekt irritatie op.

Ik vlieg met veel plezier een aantal keren per jaar en blijf dat doen. Ondertussen draag ik op mijn eigen wijze actief bij aan het milieu door middel van maatregelen die iedere inwoner van Nederland kan en zou moeten nemen.

Een paar voorbeelden. Ik doe aan het nieuwe rijden: auto laten uitrollen als verkeerslicht op rood springt, voor kleinere afstanden neem ik de fiets, ik scheid alle soorten afval, in alle jaszakken heb ik een opvouwbaar boodschappentasje en mijn plantenbakken heb ik laten maken door een meubelmaker die alleen verantwoord hout gebruikt . Voor die maatregelen heb ik mevrouw Van Gelder en een reclamespot van de KLM niet nodig.

Nel Tijburg, Monnickendam

Hartstikke stoer

Minister Hoekstra: Nederland doet niet mee aan eurozonebegroting als deze niet voldoet aan eisen (Ten eerste, 9 april). Verstandig en heel stoer van Hoekstra, zo op het eerste oog, maar wat kost het als Nederland afhaakt? Wie zijn wij om de Frans-Duitse as niet serieus te nemen?

Hans van der Woude, Zuidlaren

Vaccinvrij

Onze dochter kwam maandag terug uit de Democratische Republiek Congo. Ze werkte voor Artsen zonder Grenzen aan een mazelenvaccinatie-campagne waarbij 31.000 kinderen werden ingeënt. Het maakte een einde aan een epidemie die al driekwart jaar woedde. Het mazelenvirus infecteert, net als hiv, de witte bloedcellen, waardoor het geheugen van het afweersysteem wordt aangetast. Met name jonge kinderen worden weerloos voor infecties, de sterfte kan in ontwikkelingslanden oplopen tot 15 procent. Op haar terugreis vanuit het getroffen gebied was er een groep vrouwen die hun omslagdoeken voor de AZG- jeeps op de straat uitspreiden, een teken van dankbaarheid, juichend: ‘Onze kinderen gaan niet meer dood.’ Het is dan triest om in ‘mijn’ Volkskrant op pagina 11 dinsdag een rood omkaderde advertentie aan te treffen van de stichting vaccinvrij met het advies zich eens serieus in hun ‘gedegen onderzoek’ daarover te verdiepen.

B. van de Wiel, Huizen

Noodgedwongen parttime

Parttimers in het onderwijs kúnnen niet langer werken (Commenraat, 7 april), want ze hebben alle overige tijd nodig om lessen écht goed voor te bereiden, de administratie te doen en alle overige zaken die niet genoemd worden, maar wel moeten gebeuren, zoals mails lezen en beantwoorden, ouders spreken, leerlingen in de wandelgangen benaderen, studiedag voorbereiden, draaiboek introductie te maken etc. uit te voeren. Een parttimer die meer gaat werken, solliciteert rechtstreeks naar een burn out. Dit is dus geen oplossing.

Christa Driessen, Rotterdam (30 jaar fulltime, daarmee gestopt omdat het niet langer vol te houden is).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden