De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Een opknapbeurt van de krant is voor iedereen even wennen

null Beeld
Pieter Klok

Een restyling van de krant, zoals we die deze week hebben doorgevoerd, doet nog het meest denken aan een grondige opknapbeurt van de huiskamer: de kamer wordt geverfd, krijgt een andere belichting en meubels en kasten worden herschikt. Dat is zoals bekend niet alleen een genoegen. Waarom staat mijn lievelingsstoel ineens op een geheel andere plek, wat is het licht hier ongezellig en waar zijn in godsnaam mijn sleutels gebleven?

Dat sommigen van u kritisch waren, was dus geen verrassing. Een enkeling vond het interieur iets te kleur- en sfeerloos geworden, anderen ergerden zich aan de nieuwe lijnen rond letters en rubrieken en de tekeningen van de columnisten vielen ook niet bij iedereen in goede aarde. ‘Er worden tekeningen gebruikt die ik minder herkenbaar vind dan een foto.’

De meeste lezers waren echter enthousiast. Vooral over de grotere letter en regelafstand, maar ook over de toegenomen rust op de pagina’s. Er is minder visuele afleiding waardoor de lezer zich beter kan concentreren en dat is precies wat we beoogden.

Veel lezers betreurden het verdwijnen van de beurskoersen op de economiepagina’s. En dat kwam toch weer als een verrassing. We nemen bij elke restyling aan dat onze lezers de koersen inmiddels online raadplegen. In de loop der jaren is het aantal aandelenkoersen in de krant daarom danig geslonken, tot uiteindelijk een eenkolommer. Maar veel lezers waren daar wel zeer aan gehecht, blijkt nu. Het lezen van beurskoersen in de krant, op papier, is voor hen een onmisbaar ritueel. We gaan komende week kijken hoe we aan hun wens tegemoet kunnen komen.

Sommige lezers waren ontstemd over het verdwijnen van de doordeweekse wetenschapspagina’s. ‘Zonder dat de hoofdredacteur er een woord aan vuil maakt, lijkt de dagelijkse (nou ja, ma/di/wo) wetenschapspagina gesneuveld te zijn.’

De belangrijkste reden dat we de wetenschapspagina hebben geschrapt, is dat we de wetenschapsberichten liever meer voor in de krant hebben, net als nieuwsartikelen uit binnen- en buitenland die ook geen vaste pagina’s hebben. Wetenschap was nog nooit zo belangrijk als nu en heeft daarom het geen eigen hoekje niet meer nodig, was het idee. De vaste wetenschapsrubrieken, zoals de column De huisarts en die van statisticus Casper Albers zijn wel behouden gebleven.

Het duurt altijd even voordat de lezer zijn weg heeft gevonden in een nieuwe krant, dat geldt ook voor de redactie. Het is met de nieuwe structuur even zoeken naar de beste opmaak en indeling. Wij voelen ons met de dag meer thuis, ik hoop dat dat voor u ook geldt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden