Een open samenleving heeft veel humor nodig

Hoeveel anti-liberale strapatsen van coalitiepartner CDA gedoogt de PvdA nog voor zij dit kabinet opblaast?

Deze ruige vraag dringt zich op nu CDA-Justitieminister Hirsch Ballin de Stasi-operatie van het OM tegen cartoonist Gregorius Nekschot voluit verdedigt.

Mark Rutte heeft een punt. Het CDA lijkt bereid de vrijheid van meningsuiting te offeren op het altaar van normen en waarden, lees respect voor godsdienst. Sinds de moord op Theo van Gogh is bij de topjuristen van het CDA, Donner voorop, ons grondrecht van vrije meningsuiting niet meer in solide handen. De christelijke rechtsgeleerden zijn geobsedeerd geraakt door godslastering en godsdienstkritiek. In plaats dat zij na die moord de radicale islam als bedreiging van onze westerse vrijheden zijn gaan zien, benaderen zij de islam louter als slachtoffer van religieuze discriminatie. Daarmee laten ze iemand als Ahmed Marcouch in zijn moedige debat met de Haagse haat-imam in de kou staan.

Beeldenstorm

Religies hebben weinig op met beelden. Afbeeldingverboden en beeldenstorm: de godsdienstgeschiedenis puilt ervan uit. Religies zijn iconoclastisch, beeldvijandig, van karakter. Het is dan ook geen toeval dat juist films en cartoons onder vuur liggen. Het CDA ging ver in zijn poging Fitna uit de lucht te halen. Nu honoreert men via het OM de aanklacht van niemand minder dan imam Abdul-Jabbar van de Ven tegen Nekschot.

Men hoeft geen liefhebber van de naargeestige cartoons van Nekschot te zijn. Alleen dat pseudoniem al. Hij attaqueert vooral de linkse kerk en haar politiek-correcte verdediging van de islam en etnische minderheden. Toch is het alarmerend wanneer Volkskrant-cartoonist/ jurist Jos Collignon zegt zich door de staatsintimidatie tegen Nekschot bedreigd te voelen. Minister Hirsch Ballin zou een verkeerd signaal afgeven en fundamentalisten aanmoedigen het vrije woord aan te vallen.

Humor nodig

Het on-Nederlands vervolgen van de Lof der Zotheid is inderdaad het slechtste signaal dat je nu kunt afgeven. We hebben heel veel humor nodig om de spanningen en irritaties van het Nieuw Ontstane Nederland in goede banen te leiden en om hen die uit fundamentalistische en autoritaire landen en tradities stammen op te voeden in ongemakkelijke vrijheid. Desnoods met misselijke grappen, liever met multiculturele zelfspot. Dat is uiteindelijk de enige manier om Nederland een open en vrije samenleving te laten blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden