Column Loes Reijmer

Een onverhoedse kus op je ongewassen achterhoofd

Loes Reijmer

In de kwestie Joe Biden blijkt een rol te zijn weggelegd voor droogshampoo. Vrijwel alle media lieten het detail onvermeld, maar toen ik erover las in het persoonlijke relaas van Lucy Flores, de Amerikaanse die de aanval opende op de mogelijke presidentskandidaat wegens ‘ongepast gedrag’, werd het ongemak plotseling invoelbaar.

Droogshampoo is een geweldige uitvinding. Althans, als je ’s ochtends voor de spiegel staat en besluit dat je geen tijd of zin hebt om je haar te wassen. Dat is fase 1 van de droogshampoo-ervaring. Eenmaal onder de mensen volgt fase 2: die van het hyperbewustzijn. In het daglicht blijkt er een dofgrijze sluier over het voormalige vette haar te liggen, van heel dichtbij lijkt het een coupe cocaïne. Erger nog is de geparfumeerde aureool die je de hele dag meetorst. Droogshampoo is als wc-spray. De frisse geur herinnert vooral aan de bende die eronder schuilgaat.

Flores en Biden stonden in november 2014 in een rijtje te wachten tot ze het podium op mochten. Zij probeerde verkozen te worden tot vicegouverneur van de staat Nevada, de toenmalige vicepresident kwam helpen bij de campagne. Ze had haast gehad die ochtend en naar de droogshampoo gegrepen. Plotseling voelde Flores twee handen op haar schouders. Biden boog dichter naar haar toe, snoof de geur van haar haar op en plantte vervolgens, heel langzaam, een kus op haar achterhoofd.

Ze was stupéfait, schrijft ze op de site van New York Magazine. Maar nog voordat ze ‘what the actual fuck’ dacht, besefte ze dat ze die ochtend haar haar niet had gewassen. Even geestig als pijnlijk: ze voelde zich onheus bejegend, maar maakte zich eerst zorgen of ze wel een beetje charmant was tijdens die onheuse bejegening – een herkenbaar vrouwelijk trekje. De situatie is sowieso absurd, maar het feit dat Flores zich zo bewust was van haar ongewassen haar moet het extra ongemakkelijk hebben gemaakt.

Het is een lastige kwestie. Media bezien de kritiek van Flores en drie andere vrouwen op het gedrag van de voormalige vicepresident logischerwijs door een #MeToo-bril. En inderdaad, dat hun verhalen serieus worden genomen is een gevolg van de wereldwijde beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar Bidens gedrag is natuurlijk niet echt #MeToo. Er is geen seksuele component, benadrukken ook de vrouwen die hem beschuldigen. Hij begrijpt gewoon weinig van het concept personal space.

Deze week heb ik me kostelijk vermaakt met de kwalificaties van bekenden van de voormalige vicepresident, die in al hun weeïgheid bijna angstaanjagender zijn dan een kus op het achterhoofd. Joe is, zo zeiden ze, simpelweg ‘een natuurlijke aanraker’, iemand met ‘een diep verlangen mee te delen in de levens van anderen’. Er bleken ook vrouwen te zijn die zijn onhandige pogingen tot geruststellen werkelijk geruststellend vonden.

Het gedrag is rijkelijk gedocumenteerd. Internet staat vol met gênante fotocollages, presentatoren van latenighttalkshows maken er al jaren grappen over. Het is niet haar woord tegen het zijne, nee: het publiek kan zelf oordelen. Zijn de knuffels van Biden ongemakkelijk en ongepast? Zeker. Moet hij daarom uit de race stappen waar hij formeel nog niet is ingestapt? Nee.

Kwetsbaar maken ze hem wel. De politieke flanken hebben zich ermee bewapend. Voor feministen is dit het ultieme bewijs dat Biden een oude man is die uit de pas loopt met de tijdgeest. Trump, zelf door 21 vrouwen beschuldigd van veelal serieuzer wangedrag, twitterde een getrukeerde video waarmee hij hem bespot. Online-radicaalrechts is al een stapje verder: daar tonen slim gemonteerde filmpjes dat je de voormalige vicepresident ver uit de buurt van je kinderen moet houden.

 We zijn er inmiddels aan gewend, maar het blijft smerige politiek. Daar kan geen droogshampoo tegenop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden