Commentaar Iran Akkoord

Een onbezonnen actie van Trump: respecteer het nucleaire akkoord zolang Iran zich eraan houdt

Beeld ANP

Met zijn besluit het nucleaire akkoord met Iran op te zeggen heeft president Trump olie op het vuur gegooid, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in de toch al ongemakkelijke relatie met de Europese landen. Tussen Israël en Iran brak meteen een gevaarlijke schermutseling uit, toen Iraanse troepen vanuit Syrië raketten afvuurden op doelen in de bezette Golan Hoogvlakte.

Het was een onbezonnen actie waarvoor Iran meteen werd bestraft met vernietigende Israëlische bombardementen op stellingen van de Iraanse troepen in Syrië. Met de raketaanvallen toonde Iran aan dat zijn militaire aanwezigheid in Syrië inderdaad een bedreiging vormt voor Israël. Maar tegelijk bewees het Israëlische optreden dat het voor de Verenigde Staten niet nodig was het atoomakkoord met Iran in de prullenbak te gooien. Deze bedreiging langs zijn grens kan Israël kennelijk wel alleen aan.

De groeiende militaire invloed van Iran in de regio was een van de belangrijkste redenen voor Trump om zich terug te trekken uit het nucleaire akkoord. Maar het akkoord ging daar niet over. Wel over het stoppen van Irans kernwapenprogramma en wat dat betreft is er geen bewijs dat Teheren dat ondanks het akkoord heeft voortgezet.

Nu Trump het akkoord aan snippers heeft gescheurd, is dat gevaar wel toegenomen. Iraanse hardliners leggen het opzeggen van het akkoord uit als een bewijs dat de gematigde president Rohani zich heeft laten bedotten door Washington. Als die stemmen de overhand krijgen in Iran, raakt Trump in een dwangpositie en heeft hij nog maar één optie: militair optreden tegen Iran, met als gevaar dat het hele Midden-Oosten in vlammen opgaat.

Het is nu aan de Europese landen te proberen de VS en Iran bij zinnen te brengen. Of dat zal lukken is nog de vraag. Tot nog toe heeft Trump zich niets aangetrokken van de waarschuwingen van de Europese leiders. In plaats daarvan dreigt hij Europese bedrijven die niet aan de hernieuwde Amerikaanse sancties meedoen te bestraffen. Dat is onaanvaardbaar. De Europese landen hebben het volste recht vast te houden aan het akkoord, zolang er geen bewijs is dat Iran de afspraken schendt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.