CommentaarKoen Haegens

Een nieuw kabinet moet opkomen voor de huurders, die lang genoeg aan de foute kant van de woonkloof hebben gestaan

null Beeld HH / Peter Hilz
Beeld HH / Peter Hilz

Om het schreeuwende tekort aan woningen aan te pakken en doorstroming te bevorderen, zou een nieuw kabinet het over een andere boeg kunnen gooien. In plaats van de verhuurders te plezieren, moet de aandacht weer komen te liggen bij de huurders, die meer bescherming verdienen.

Koen Haegens

Hoe het schreeuwende tekort aan huurwoningen aan te pakken? Het Nederlandse beleid mikte de afgelopen jaren op de particuliere huisbazen. Als die meer de ruimte kregen, zou het aantrekkelijker worden om woningen te verhuren. Stef Blok reisde als minister voor Wonen zelfs de wereld over om buitenlandse beleggers te lokken.

Hij introduceerde in 2016 ook een nieuwe huurwet: de Wet Doorstroming Huurmarkt. Onderdeel hiervan is dat eigenaren hun woning voor een periode tot twee jaar mogen verhuren. Vooral commerciële verhuurders maken daar gebruik van, blijkt uit onderzoek van deze krant. Begrijpelijk: zij kunnen op deze manier elke paar jaar de huren flink verhogen.

Helaas betalen hun klanten de rekening. Leeftijdsgenoten met een eigen huis zien – dankzij de lage rente en de steeds dollere prijzen – hun vermogen elke maand stijgen. Het enige wat de tijdelijke huurders zien groeien, zijn hun woonlasten. Daarbovenop komt het gebrek aan bestaanszekerheid. Na hun baan zien de huurnomaden ook hun woonruimte geflexibiliseerd. Ze moeten telkens weer op zoek naar een nieuwe plek. Zoals een van hen het formuleert: ‘Je voelt je opgejaagd wild.’

Dit uitkleden van huurbescherming is niet alleen onrechtvaardig, het blijkt ook nog eens ineffectief. Het eigenlijke doel was de doorstroming bevorderen en het het aanbod van huurwoningen vergroten. Er zijn tot dusverre amper aanwijzingen dat dit het geval is. De woningnood – het tekort aan huur- én koophuizen – neemt alleen maar toe.

Deze sociale kwestie vergt behalve een lange adem ook gedurfde oplossingen, van ambitieuze nieuwbouwplannen (met een grotere rol voor de woningbouwcorporaties) tot het eerlijker belasten van woningbezit. Maar één ding is zeker: het probleem ligt niet bij een gebrek aan belangstelling van particuliere verhuurders. Die zullen zich hoe dan ook verdringen. Door de steeds vaker negatieve spaarrente en de vergrijzing barst Nederland van het geld dat wanhopig op zoek is naar een rendabele bestemming. Dat behoeft geen extra stimulans.

Een nieuw kabinet zou het over een andere boeg kunnen gooien. In plaats van verhuurders te plezieren, moet de aandacht weer komen te liggen bij de huurders, die meer bescherming verdienen. Vooral degenen in de vrije sector hebben lang genoeg aan de foute kant van de woonkloof gestaan.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden