ColumnBert Wagendorp

Een Nationale Televisieavond met De Grote Vaccinatiekwis, een inzameling en Guus & The Injection Band

null Beeld
Bert Wagendorp

In het VK beginnen ze volgende week als eerste land ter wereld met vaccineren tegen corona. Voor de aftrap van het vaccinatieprogramma zal minister van Volksgezondheid Hancock zich op tv live laten inenten. De Schotse premier Sturgeon is hetzelfde van plan. Daar zal het niet bij blijven. De gezondheidsdienst NHS is op zoek naar bekende en bij het publiek geliefde Britten die de massale vaccinatie gaan promoten.

Want ook in Groot-Brittannië twijfelen veel mensen of ze zich zullen laten inenten. Volgens de kranten is er een ‘infodemic’ van fake-informatie. Daarom vraagt de NHS populaire voetballers, tv-persoonlijkheden en popmuzikanten blij en tevreden te poseren met een injectiespuit in de bovenarm of op een andere manier bij te dragen aan de vaccinatiebereidheid. Liever geen politici, want die worden juist gezien als voeders van het wantrouwen.

De hoop van de NHS is vooral gericht op Her Majesty, de koningin. Als de hoogbejaarde Elizabeth (94) zich op het balkon van Buckingham Palace wil laten inenten, live op de BBC en liefst begeleid door de Koninklijke Doedelzakspeler, is het probleem al zo goed als opgelost en de infodemic gestuit. Elizabeth is volgens het onderzoeksbureau YouGov veruit het populairste lid van de koninklijke familie; zij geniet groot vertrouwen en zou nooit meewerken aan een samenzwering om het volk te manipuleren.

In de VS hebben de voormalige presidenten Obama, Bush en Clinton al aangekondigd dat zij zich live op tv zullen laten vaccineren. De Franse president Macron lijkt me iemand die een extra grote spuit laat preparen waarvan hij de inhoud vervolgens onder de Arc de Triomphe naar binnen jaagt, terwijl straaljagers de driekleur aan de hemel trekken en de Marseillaise klinkt. Poetin (Rusland) heeft naar het schijnt zijn dochters het vaccin Spoetnik V al laten toedienen, ook een actie waaruit vertrouwen spreekt.

Wie moet bij ons het volk over de streep trekken?

Volgens recent onderzoek van het RIVM zal 14 procent van de burgers zich zeker níét laten vaccineren en bijna hetzelfde percentage (13 procent) zeker wél. De rest twijfelt en wacht nog even af. Blijkt dat het vaccin effectief is en geen bijwerkingen kent, dan zal het aantal bereidwilligen naar verwachting snel toenemen.

Dat is merkwaardig, want de goedgekeurde vaccins zijn al uitgebreid getest op effectiviteit en bijwerkingen. Maar dat heeft op veel mensen kennelijk weinig indruk gemaakt. Zij moeten het eerst nog maar zien. Dit betekent dat Hugo de Jonge, voor hij op 4 januari de vaccinatieveldtocht start, op zoek moet naar een inspirerende persoon die zich live op NPO1 zal laten inspuiten en de vaart er inbrengt, zodat we snel van deze ellende zullen zijn verlost.

Hugo lijkt me een man die daarbij meteen aan zichzelf denkt, maar dat zou onverstandig zijn. Misschien over een pandemie of drie, maar nu nog niet; te licht. Wie dan wel? Wie kan het volk achter zichzelf en de vaccinatiespuit verenigen? Eigenlijk zou het de koning moeten zijn die als eerste zijn mouw opstroopt, maar ik ben bang dat die het voor de zekerheid eerst zelf nog even wil aankijken.

Ik denk dat we op 3 januari zullen moeten terugvallen op ons vaste recept bij rampen en andere narigheid: een Nationale Televisieavond. Met een belpanel vol virologen, de Grote Vaccinatiekwis, een inzamelingsactie voor landen die het vaccin niet kunnen betalen, Guus & The Injection Band en een finale met zes BN’ers die strijden om de eer als eerste te worden ingeënt door Dokter Deen.

Lange rijen bij de GGD’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden