LezersbrievenVrijdag 12 februari

Een Nationale Ombudsman hoeft geen bijbanen te nemen

Redactie
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld ANP
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld ANP

Brief van de dag

Slachtoffers van de toeslagenaffaire klopten jarenlang tevergeefs aan bij het Juridisch Loket. Een zoveelste drama voor talloze gedupeerde ouders, die ook daar de deur in het gezicht kregen. Maar wie was nu eigenlijk ook alweer de voorzitter van het Juridisch Loket? Inderdaad, dat was (en is) onze Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. De man over wie CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt onlangs zei: ‘Hij zag het wel, maar beet niet door’.

De dubbele petten van Van Zutphen vormen al langer een probleem. De krant schreef daar een jaar geleden al eens over, waarbij verscheidene hoogleraren werden geciteerd die vonden dat een Nationale Ombudsman niet ook nog voorzitter van het Juridisch Loket kan zijn.

Van Zutphen echter trok, zoals wel vaker, zijn schouders op bij die kritiek. Met als gevolg dat de Nationale Ombudsman die al deze ouders in de steek liet dat nog eens dunnetjes overdeed in zijn rol bij het Juridisch Loket.

Van Zutphen heeft verscheidene bijbanen, waarvan een deel bezoldigd. Dat is nergens voor nodig. Hij verdient als Nationale Ombudsman een ministerssalaris, dus daar hoeven geen neveninkomsten meer bij. En hij heeft voor al die bijbanen ook helemaal geen tijd. Er liggen immers naast de toeslagenaffaire nog talloze dossiers op hem te wachten.

Laat Van Zutphen zich dus richten op het werk waarvoor hij is aangesteld. Want al die ouders, die staan ook door hem al veel te lang in de kou.

Gijsbert Hoogerkamp, Moureuille (Frankrijk)

Gezondheid

Zo’n 2,5 pagina wijden aan gezondheid en ziektepreventie zónder het belangrijkste te noemen? Een laag inkomen, meestal gekoppeld aan een lage opleiding, staat vrijwel altijd garant voor slechte zelfzorg. Gedurende een halve eeuw is die alleen maar toegenomen: patiënten met een vriezer geheel en al gevuld met snackaanbiedingen, of oude mensen met slechts AOW die óm de dag warm eten.

Daarbij is de kloof tussen hoogopgeleide zorgmedewerkers en het gros van laagopgeleide patiënten bijna onoverbrugbaar, geven zorginstellingen (de academische uitgezonderd) een slecht voorbeeld met vrijwel altijd goedkoop (vet) vlees, veel te weinig groente en vieze toetjes (waarom toetjes?) en is er altijd frisdrank (is suikerwater) voorhanden.

Ten slotte voegt ook de wetenschap weinig toe: op het éne beter- eten- congres was het antwoord op de vraag of deze kennis ook gedeeld zou worden met zorginstellingen ontkennend. Op eenzelfde soort congres vijftien jaar later was dat alsnog de reactie. Terwijl de oplossing zo simpel is: btw op onbewerkt eten verlagen tot liefst nul, een suikertaks invoeren (effect bewezen) en een vettaks.

Maar eerst en vooral de minimumlonen én -uitkeringen fors omhoog. Daar knapt op termijn de hele samenleving van op!

Mariska Jansen, oud-verpleegkundige, Harlingen

Klapschaatsen

Geen grotere verleiding voor een schaatser dan natuurijs. Totdat ik mij de laatste keer herinner dat ik op een prachtige, met rietkragen omzoomde vaart reed, in alle stilte, de ijzers geluidloos glijdend over het ijs, tot.., op grote afstand al hoorbaar, de klapschaatsers deze stilte verbraken.

Het monotone geklap verstoort het idyllische landschap, zoals het geluid van motoren de rust verbreekt op een zomerse dag langs de Linge. Klapschaatsen: de motoren van het natuurijs. Hoog tijd voor geluiddempers.

Kees van Rijn, Amsterdam

Doodstraf

‘De doodstraf kan voor levensdelicten, waaronder terroristische misdrijven, een rechtvaardige straf zijn.’ Deze zin wordt als opvallendste zin geciteerd in jullie artikel over het verkiezingsprogramma van de SGP. Wat ik mij afvraag is hoe zich dit verhoudt tot het christelijke uitgangspunt dat niet de mens, maar alleen God mag en kan beschikken over het lot van de mens.

Is het niet zo dat als je een ander het leven ontneemt omdat hij iemand heeft dood gemaakt je in feite precies hetzelfde doet als datgene wat je hem verwijt? Gij zult niet doden?

Peter Tjallinks, Leeuwarden

Normaal leven

De discussie over vrijheden voor gevaccineerden is losgebarsten. Laten we die discussie zuiver voeren. En niet meteen gaan framen. Het gaat immers niet om meer vrijheden krijgen. Het gaat erom dat tijdelijk opgelegde onvrijheden weer worden opgeheven.

Ook het woord privileges wordt in dit debat gebruikt – toch al een beladen term in tijden van identiteitspolitiek. Hier geldt hetzelfde: het gaat niet om het verkrijgen van privileges, maar om weer naar het normale leven terug te kunnen keren.

Ap de Vries, Rosmalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden