VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg

Een nacht in het boshotel van Krol: hoe is het nou Henk, zonder 50Plus?

null Beeld
Ariejan Korteweg

Er waren herten beloofd, die komen elke dag. Kijk, Krol heeft ze op de iPad. Gefilmd toen hij kwam aanrijden met zijn elektrische auto. Dat wilde ik nog zeggen Henk, begint een gast: op je website staat dat je elke dag herten kunt zien. Dat moet je aanpassen. Wat hier loopt zijn reeën, een jonge reebok. Herten zijn veel groter.

Ik wist het al, zegt Krol. Hij gaat het veranderen, zodra hij tijd heeft. Want lieve hemel, wat komt er veel bij kijken als je een B & B begint. Zeker als die B & B veertien kamers heeft en dus eigenlijk een klein hotel is. Maar Krol blijft B & B zeggen. Omdat hij dat beloofde na z’n verkiezingsnederlaag: ‘Ik ga een bed and breakfast beginnen. Waar, dat weet ik nog niet.’

Op de openingsdag, 1 mei, bleek de linnenkast leeg. Moesten ze hals over kop beddengoed regelen. Vandaag gaat het over haardrogers, laadpalen voor Tesla’s, afbreekbare koffiepads.

Alsof het zo moest zijn: ik had me bij B & B Henk Krol willen melden met een mondkapje van Lijst Henk Krol voorgebonden. Gekregen bij de presentatie van zijn partij, die een conservatief vooruitstrevende koers zou gaan varen, een volgens Krol heel logische combinatie. Krol haalde er 8.043 stemmen mee, en het lusje van het mondkapje gaat kapot als ik het opzet.

Aldo Koning, Henk Krol en hond Loeki Beeld
Aldo Koning, Henk Krol en hond Loeki

‘Gooi toch weg dat prul’, zegt Krol, waarna hij dat kenmerkende Krolgebaar maakt: een amicale zwaai van de arm langs het hoofd. Kom mee, ik ga je wat laten zien. Zoals hij in Den Haag zo vaak mensen meenam naar nieuwe vergezichten. We gaan de themakamers langs, een hotelreis door het leven van Krol: Taiwankamer (Krol bezocht als Kamerlid Taiwan - en nam stroopwafels mee), Amerikakamer (met stijlelementen van voormalig ambassadeur Pete Hoekstra), Brainportkamer, Tweede Kamer. Een 50Plus-kamer is er niet, een Rekenkamer evenmin. Ik krijg de Juan Gabrielkamer, vernoemd naar een Argentijnse muzikant aan wie Krol verknocht is. Net als Máxima, zal hij later tijdens het tv-interview vertellen.

De kamers gaan nog gedecoreerd worden, belooft Krol. Maar sinds hij zijn B & B bij alle denkbare tv-programma’s lanceerde, is het zo’n gekkenhuis dat hij zelfs zijn Petit Prince-collectie, bedoeld voor de ontbijtzaal, nog niet heeft kunnen uitstallen.

Het Krol-hotel heette twee maanden geleden nog Bed & Bos. Als een ufo lijkt het neergedaald tussen de loof- en naaldbomen van Best – Krol is een kind van de streek. Het is er strak en tamelijk modern, een rotspartij voor een grote glazen wand, houten vloeren. En, sinds Krol de boel samen met zijn man Aldo Koning overnam, zwartwitfoto’s van Erwin Olaf in de gangen. ‘Die begon ooit bij mij in de Gay Krant.’

Een Range Rover draait het terrein op. Het is Toon van Genugten, ondernemer uit Best die, zo blijkt als hij me meeneemt voor een ritje door de buurt, overal kansen ziet – eigenlijk net als Krol. Fosfaat schijnt schaars te worden, zegt hij dan, intussen boerderijen en bedrijven van familieleden aanwijzend. Of: ‘Met de tarweprijzen lijkt wat aan de hand.’ Zo zag hij ook dat Bed & Bos te koop was. ‘Ik wilde het eigenlijk voor mezelf en m’n dochter, maar ik gunde het Krol’, vertelt hij. Zo werd Krol, die hij alleen kende van tv, uitbater van een B & B.

Van Genugten verwacht dat Krols bekendheid goed zal zijn voor de klandizie. ‘Henk Krol’ staat in gouden sierletters op de vlaggen bij de ingang. Krol is gastheer, al verzorgt hij desgewenst ook de eggs Benedict bij het ontbijt. En alle gasten willen het weten: Mist u de politiek, meneer Krol? Hoe is het nou Henk, zonder 50Plus?

Dit is perfect, hij had het veel eerder moeten doen, zegt Krol dan. En voor wie het weten wil: op wachtgeld had hij als gepensioneerde sowieso geen recht. Of hij nog terugkomt in de politiek? ‘Voor nu is daar geen sprake van.’

Een klop op de deur. ‘Ze zijn er, twee reetjes’, zegt Krol. ‘Kom snel.’ Helaas, alweer vertrokken als ik in de ontbijtzaal kom.

P.S. Op de website zijn de herten inmiddels in reeën veranderd.

Welkom bij Henk Krol. Beeld
Welkom bij Henk Krol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden