Een mooi, wild, drassig gebiedje, en de eerste trekvogels hebben zich al gemeld

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

We zijn nog niet klaar in het Geuzenbos. Stadsecoloog Geert Timmermans wil nog het een en ander laten zien. De glasaalpassage bij het boezemgemaal Halfweg bijvoorbeeld, bij de ingang van het Geuzenbos. Hier kunnen trekvissen sinds 2012 vanaf het Noordzeekanaal langs het gemaal het achterland in. De intrekkende glasalen worden geteld. Soms zijn het er zestienduizend per dag. Er lijkt de laatste jaren sprake van een stijgende lijn, misschien een indicatie voor toekomstig herstel van de palingstand.

Had hij trouwens al verteld over de boommarter die hier pas is gezien op een wildcamera? 'De boommarter is helemaal terug rond Amsterdam.' En over de ijsvogels, de vossen, de havik, de roerdomp en de purperreiger die af en toe gezien wordt? Over de steenmarter op een aanpalend bedrijventerreintje?

Het valt me opeens in dat alle stadsecologen die ik in de afgelopen jaren heb ontmoet ongeveer dezelfde optimistische uitstraling hebben. Alsof ze na een uitzichtloze carrière in de kraakbeweging alsnog hun bestemming hebben gevonden. En alsof ze weten dat het beste van twee werelden in hun baan is verenigd: de stad en de natuur. Ze hebben nog meer gemeen: een grote tolerantie voor exoten en een grote tolerantie voor verstoring, door zowel mens als dier. Ook dat zal Amsterdams zijn.

Een groepje staartmezen vliegt over, we lopen een stukje de dijk af, en een stukje over een holle weg het gebied in. Het beheer in dit deel van het Geuzenbos beperkt zich tot begrazing door Schotse Hooglanders en konikpaarden, die het gebied net genoeg open houden om er op sommige plekken doorheen te lopen.

Een stukje van het gebied is onlangs 'vernat', er is 'natuurlijk waterpeilbeheer'. Daartoe was een ingreep nodig bij een stuw, want het waterpeil is in Nederland juist overal omlaag beheerd. Het is ingreep op ingreep, maar over dat soort kwesties kan Timmermans zich dus niet druk maken. Want kijk: een mooi, wild, drassig gebiedje, en de eerste trekvogels hebben zich al gemeld. Er wordt ook gewerkt aan een natuurlijke oever langs het water. De opmaat voor een ijsvogelparadijsje. Breng daar maar eens iets tegenin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden