LezersbrievenMaandag 11 februari

Een monumentale overschatting van de plaats van Nederland in de geopolitiek

De ingezonden lezersbrieven van maandag 11 februari.

Redactie
Militaire parade in Moskou, 22 oktober 2018. Beeld Getty Images
Militaire parade in Moskou, 22 oktober 2018.Beeld Getty Images

Brief van de dag: Rol van Nederland overschat

Edy Korthals Altes verzet zich tegen het advies van de AIV om aan de JSF een nucleaire taak toe te kennen (O&D, 7 februari). Hij beargumenteert zijn standpunt door te wijzen op de verschrikkingen van een kernoorlog. Het is niet aannemelijk dat hij hiermee een inzicht ontsluiert dat voor de schrijvers en lezers van het AIV-rapport geheel en al nieuw zal zijn. Dit hebben de schrijvers van het rapport ongetwijfeld meegewogen. Dus waarom acht Korthals Altes het nodig dit nog eens uiteen te zetten? Wat is dit meer dan retoriek?

Verbijsterend is de illusie van Korthals Altes dat het eventuele besluit van de Nederlandse regering om af te zien van een nucleaire taak voor de JSF voor Moskou aanleiding zou kunnen zijn om zelf een stap terug te zetten in de bewapeningswedloop. Dat getuigt van een monumentale overschatting van de plaats van Nederland in de geopolitiek. En al helemaal absurd is het idee dat dit Moskou zou kunnen bewegen tot een ‘tegenprestatie’ na de terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Het idee alleen al: Russische krantenkoppen met ‘President Poetin bereid tot concessies aan het Westen nu Nederland afziet van kerntaken voor de JSF’. Op welke planeet leeft de auteur eigenlijk?

Frank Ankersmit, Groningen

Bekeerd tot de islam

Ik heb zojuist het artikel ‘Van Klaverens switch staat in een lange traditie’ gelezen (Ten eerste, 9 februari). In de eerste alinea staat een begrijpelijke vergelijking tussen Van Klaveren en de apostel Paulus: ‘De bestrijder van de christenen, die op weg van Jeruzalem naar Damascus plotseling christen werd’.

De rest van het artikel gaat over het hoefijzermodel, over de extremen die dicht bij elkaar staan. Er worden vijf voorbeelden genoemd van mensen die nazi of fascist zijn geworden. De foto’s die naast de foto van Van Klaveren zijn geplaatst zijn van een nazi, een fascist en een neonazi. Hiermee wordt gesuggereerd dat de islam vergelijkbaar is met nazisme en fascisme. Dat vind ik als Volkskrantlezer en moslim op zijn zachtst gezegd een merkwaardige stelling. Gelukkig legt Van Klaveren zelf in de rubriek ‘180 graden’ uit dat hij na uitgebreid bronnenonderzoek alleen maar kon concluderen dat de islam een vreedzaam geloof is.

Amina Greveling, Zwijndrecht. In 2004 bekeerd tot de islam.

Reality

De soap aangaande de nepleerlingen die betrokken werden in een poging om een realityprogramma op een school te maken laat weer eens zien wat de reality op de tv eigenlijk voor bedoeld is. Het heeft niks te maken met realiteit van wat dan ook, maar het is compleet in scène gezet en het dient twee doelen: allereerst natuurlijk om de kijkcijfers omhoog te krikken en ten tweede dienen de ruimten tussen de reclameblokken toch érgens mee gevuld te worden. We worden als kijkers dus compleet voor het lapje gehouden met deze zogenoemde realitynonsens op tv.

Willem Vizee, Tiel

Documentaire

Mag ik de makers van realityprogramma’s wijzen op een VPRO-documentaire uit 1992: 4-Havo, een klas apart? Destijds spraakmakende tv, met échte leerlingen. Beloond met de zilveren Nipkow-schijf. Daar kunnen ze bij RTL nog een puntje aan te zuigen.

Nella Kok, Hoorn

Kinderlied

In het verhaal ‘Amsterdam staat op instorten’ (Ten eerste, 8 februari) ontbreekt na het kinderliedcitaat ‘Amsterdam die mooie stad, die is gebouwd op palen’ de essentiële vervolgregel: ‘Als die stad eens ommeviel, wie zou dat betalen?’ Want daarover gaat de rest van het stuk.

Eeuwen geleden al zongen kinderen de waarschuwing die Amsterdammers en hun bestuurders niet wilden horen, omdat degelijk onderhoud van grachten en bruggen hen te duur was.

Kasper Jansen, Amsterdam

De Verstappens

Geen verklaring voor de toename van extreme rijsnelheden de laatste 4 jaar (Ten eerste, 8 februari)? Max Verstappen rijdt nu zo’n 4 jaar races. Zijn rijstijl wordt nagevolgd door de Verstappens op onze wegen. Links en rechts inhalen, voortdurend van rijbaan wisselen en zich wringen tussen de andere weggebruikers en, evenals de raceauto van Max, hebben de auto’s van de Verstappens geen richtingaanwijzer. Ik ken de statistieken niet, maar het lijkt er op dat de maandag na een race van Max het aantal ongelukken en files op de weg aanzienlijk groter is dan op ‘normale’ maandagen.

Jaap Addicks, Gouda

Klagen

In het kader van niet altijd maar klagen: wat een geweldig besluit van onze minister van Volksgezondheid en Sport om géén miljoenen te steken in een activiteitje op het circuit van Zandvoort. En er dan ook nog bij zeggen liever geld te steken in beweging en gezondheid. Echt geweldig.

Trouwens wel bespottelijk, dat de lobby voor die F1 Grand Prix om overheidssteun durfde te vragen, met hun prins Bernhard binnen de gelederen. Laat die zelf zijn portemonnee trekken. Kijk, toch nog wat te klagen.

Trea van Vliet, Koudekerke

Makkelijk scoren

Humor en sport; zondag te zien in Makkelijk Scoren. Een mooi voorbeeld uit 1946 is te vinden in De avonturen van Kuifje, De Blauwe Lotus. Kuifje is een bioscoop in gevlucht en ziet het wereldnieuws. Een zekere Honorat heeft de Grote Internationale cross-country gewonnen en stamelt: ‘Ik... ik ben erg tevreden dat ik gewonnen heb... en... en ’n volgende keer zal ’k trachten het nog beter te doen...’

Daan Mulder, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden