Column Sylvia Witteman

Een missverkiezing die zogenaamd om het ‘innerlijk’ draait is een rare, hypocriete hybride

Interessant nieuws: bij de Miss-Americaverkiezingen wordt de bikinironde afgeschaft. Geen halfnaakte meisjes meer; de nadruk zal voortaan niet meer liggen op het uiterlijk, aldus de jury. Daar moest ik om lachen. Alsof je een rij sappige varkentjes laat paraderen voor een jury van slagers, maar dan wél met hun hammen tot de hoefjes bedekt, want ‘het gaat om de inhoud’.

Zeker, al sinds jaar en dag draait het bij missverkiezingen officieel niet alleen om schoonheid, maar ook om ‘intelligentie en sociale en verbale vaardigheden’. Dat waren altijd de leukste rondes van de verkiezingen: men kon die meisjes met holle ogen, ingehouden buik en wapperende wimpers scherpzinnigheden horen oplepelen als ‘Ik streef naar wereldvrede, ook voor de toekomst van onze kinderen’ of ‘Het beste dat je als vrouw kunt doen is jezelf zijn. En streven naar wereldvrede’ of ‘Mijn doel in het leven is vriendschap en liefde uitdragen, en dat er nergens meer een kind van de honger hoeft te sterven. En wereldvrede’.

Nog leuker was het als de jury wat moeilijker vragen ging stellen. Bijvoorbeeld aan een kandidaatje dat haar borsten had laten vergroten; kon zij die operatie verdedigen als gelovig christen? Haar antwoord was: ‘Ik denk dat daar niks mis mee is. Ik zie tenslotte nergens in de Bijbel staan dat je geen borstvergroting mag nemen.’

Een andere kandidate kreeg de vraag ‘Wat kunnen mannen van vrouwen leren?’ en antwoordde: ‘Ik denk dat mannen heel wat kunnen leren van vrouwen, want dankzij ons, vrouwen, zit dit prachtige theater vol met mannen, die allemaal naar deze prachtige verkiezing kijken en voor mij klappen omdat ik een prachtige vrouw ben!’

Dat laatste meisje heeft nog gewonnen ook, geloof ik. Kortom: de ronde ‘intelligentie en welbespraaktheid’ was, op zijn zachtst gezegd, niet van doorslaggevende betekenis. En waarom zou het ook? Het was een schoonheidswedstrijd. Je kunt van schoonheidswedstrijden zeggen wat je wilt: bespottelijk, seksistisch, fallocratisch, vernederend: allemaal waar, maar er is geen vrouw ooit gedwongen om eraan mee te doen. Die meisjes stappen allemaal uit vrije wil op dat podium, met hun hoge hakjes en hun wereldvrede.

Wie intelligent, sociaal bewogen en/of welbespraakt is, heeft geen schoonheidswedstrijd nodig om haar kwaliteiten aan de man te brengen. Een missverkiezing die zogenaamd om het ‘innerlijk’ draait is een rare, hypocriete hybride.

Tenzij de volgende winnares van de Nobelprijs voor Kwantummechanica in bikini komt opdraven naar de prijsuitreiking. Dan heb ik niks gezegd. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.