De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque
Een Mercur voor tien covers en de traditionele lijstjes
Beeldje
Een zwaar beeldje stond gisteren op het bureau van Jaap Biemans, artdirector van Volkskrant Magazine. Deze Mercur (de hoogste onderscheiding in de bladenwereld) had hij de avond ervoor gewonnen in de categorie ‘Beste cover van het jaar’. De prijs ging niet naar één, maar naar tien covers. Want voor het designnummer van het Magazine had Jaap het plan opgevat om naast hemzelf negen andere vormgevers te vragen ieder hun eigen Volkskrant Magazine-cover te ontwerpen, met als thema creativiteit. De lezer kreeg op 14 april een van de tien covers in de bus.
Jaap vroeg naast huidige toppers internationale designiconen als David Carson en George Lois (die in het MOMA hangt met zijn Esquire-covers), en ook zijn Nederlandse idool, de 89-jarige Wim Crouwel. ‘Negen legendes en Jaap Biemans’, grapte hij. Ze zegden allemaal toe, want iedereen in deze wereld kent Jaap van zijn website met alle opvallende covers die er verschijnen, coverjunkie.com. De site ontving zelf al eens een grote internationale prijs. Het is boeiend om erop te grasduinen en Jaaps eigenwijze, creatieve covers voor Volkskrant Magazine zijn er ook verzameld: coverjunkie.com/magazines/volkskrant-magazine. Op jaapbiemans.nl vindt u meer over het prijswinnende project met de tien covers.
Nu ook de series
Het is het seizoen van de tradities, en de Volkskrant heeft een leuke: de verkiezing van de beste film van het jaar door de lezer. Eerste winnaar was Una Giornata Particolare (1978). Ik bekeek de lijst van winnaars op onze site: op de smaak van de lezers kun je afgaan. Filmredacteur Bor Beekman maakt een voorselectie, omdat het kiezen anders niet te doen is. Dit jaar selecteerde hij 150 van de 425 uitgekomen films. ‘Het is geen exacte wetenschap. De films die wij goed vonden, de films die veel aandacht van ons kregen en de grote publiekstrekkers.’ De lezer kan ook een film nomineren die niet in de lijst staat. Het kon niet uitblijven: we breiden de traditie dit jaar uit met een beste-serie-van-het-jaarverkiezing. De redactie kiest al drie jaar de beste tien series, volgende week zaterdag is het weer zover. ‘We zijn heel benieuwd of onze smaak in series enigszins overeenkomt met die van de lezers’, zegt chef kunst Mark Moorman. Maar wie heeft nou al die vijfhonderd series gezien? Mark en Bart Koetsenruijter selecteerden de series die de Volkskrant heeft besproken en daarnaast series die het goed hebben gedaan, vooral Nederlandse producties. Doet u mee aan de verkiezing op volkskrant.nl/filmvanhetjaar of volkskrant.nl/serievanhetjaar. Uw keuze telt meteen mee in onze interne competitie. Bor Beekman op Twitter: ‘Zal me toch niet gebeuren dat die (1e) Volkskrant tv-serie van het jaar verkiezing harder loopt dan de goeie ouwe filmvariant’.
Allemaal stemmen! Zal me toch niet gebeuren dat die (1e) Volkskrant tv-serie van het jaar verkiezing harder loopt dan de goeie ouwe filmvariant... (sinds 1978) https://t.co/ceDD03raHY
— Bor Beekman (@borbeekman) 13 december 2018
Geen Bohemian Rhapsody
Nog een ijzeren Volkskranttraditie: het onderzoek naar de meest invloedrijke Nederlander achter de schermen, de top-200 van de macht waarmee we deze krant openden. Het was dertien jaar geleden een experiment. We keken of we door het in kaart brengen van functies en dwarsverbanden de schaduwmacht in Nederland konden blootleggen. We benutten die lijst dan weer om de stemming te peilen bij de bestuurlijke toplaag van Nederland. Elk jaar dient zich wel een goed thema aan, zoals nu de wrevel tussen het grote bedrijfsleven en de samenleving. Het experiment werd instituut, de journalisten erachter bleven dezelfde: Wilco Dekker en Ben van Raaij. De elite ligt onder vuur, het populisme komt op en er vallen gaten in systemen als het polderoverleg: urgente onderwerpen voor hun vele gesprekken achter de schermen. En gelukkig, waar Hans Wijers dreigde uit te groeien tot ‘de Bohemian Rhapsody van de Volkskrant top-200' (Wilco) is er dit jaar een nieuwe nummer 1.