Column Sheila Sitalsing

Een lopende auto uit het universum van de Transformers: handig voor in de file

Optimus Prime, leider der Autobots, ramt de vijand graag en eenvoudig in elkaar – zíj beginnen altijd, hij handhaaft slechts de orde – en na gedane zaken rolt hij zich weer op tot een fiere, rode vrachtwagen. Optimus Prime leeft in het universum van de Transformers, en nu ook op de CES 2019, de jaarlijkse grote beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas waar elke onderneming die ‘iets’ met technologie doet zijn toekomstdromen presenteert en waar drs. Mallebrootje, tevens uitvinder van vochtige doekjes voor de grote reclameboodschap, helaas nooit een kraampje heeft mogen huren.

Optimus Prime werd daar deze week in een echte-wereldversie gepresenteerd. Hij had de bescheiden gedaante van een klein autootje aangenomen dat, indien geplaatst voor onbegaanbaar terrein – een bergwand, het puin van een ingestort gebouw, een trap – heldhaftig vier onder het chassis ingeklapte poten ontvouwt, zich hoog boven het wegdek opricht en zijn weg lopend vervolgt.

De loopauto komt uit de stal van Hyundai Cradle, de robotontwikkelingstak van de autobouwer. Ze heet Elevate en bestaat vooralsnog in een echt werkende mini-modeluitgave, die heel voorzichtig een verhoging op en af kan wandelen. En in filmpjes waarin de gedroomde versie heldhaftigere dingen doet: een gestrande militair redden van een berg, een gewonde plukken uit het puin, een invalide ophalen bovenaan een trap. In die filmpjes heeft ze diverse loopjes: als een reptiel (met de poten uitgeslagen naar opzij), als een groot zoogdier (recht vooruit), of ‘in alle richtingen’ (waarbij ze de poten alle kanten uitslaat om grip te grijpen op het te belopen terrein).

De Elevate moet beginnen waar de wagen voor elk terrein het laat afweten. Vooral handig voor bij rampen, denkt Hyundai, die rept van ‘een nieuwe benadering van mobiliteit’ en - uiteraard - ‘een uniek concept’ (hier het vochtige doekje van drs Mallebrootje gebruiken). Handig voor het bos van Suriname, dacht ik meteen, een imposante verzameling groen die we weleens gemotoriseerd hebben geprobeerd binnen te dringen en waar die aanstellerige stads-SUVs die niks kunnen en die mateloos populair zijn onder bejaarden het na 4,5 meter al rochelend opgeven.

En nog handiger voor in de file. Poten uitklappen, anderhalve meter boven het wegdek uitstijgen en over het stilstaande blik heen stappen. Werkt alleen als niemand anders zo'n ding heeft. Maar daar zal wel weer een boete op staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden