Lezersbrieven

Een lening voor één mobiele telefoon maakte het verschil in Laos

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 15 augustus.

Uitgifte van een lening van het equivalent van 100 dollar in het Laotiaanse Kip. Beeld Diederik Koning
Uitgifte van een lening van het equivalent van 100 dollar in het Laotiaanse Kip.Beeld Diederik Koning

Brief van de dag

Naar aanleiding van het artikel ‘Geef gewoon geld’ in de Volkskrant van 13 augustus, een voorbeeld van zo’n project in Laos. In 2006 werden er in het Pakkading District in Laos dorpsbanken opgericht (een Luxemburgs plattelandsontwikkelingsproject). Elk dorp kreeg 5.000 dollar om kleine kredieten van uit te geven.

De condities voor een krediet waren als volgt: maximaal 100 dollar per persoon, terugbetalen binnen zes maanden met 6 procent rente. Een dorpskrediet­comité besliste wie een lening kreeg, waarvoor en hoeveel.

In de bergen tussen Laos en Vietnam wonen de Hmong, een bevolkingsgroep die tijdens de Vietnamoorlog met de Amerikanen samenwerkten. Na de oorlog zijn veel van deze Hmong naar Amerika verhuisd. De Hmongvrouwen maken schitterend borduurwerk dat in de stad aan toeristen wordt verkocht voor relatief hoge prijzen. In een Hmongdorp was er een vrouw die graag een krediet wilde hebben om een mobiele telefoon (een simpele Nokia) te kopen. De projectverantwoordelijke vroeg zich af of dat haar grootste behoefte was, maar zij stond erop. Het dorpskredietcomité gaf toe. Enkele maanden later bezochten we haar dorp waar zij voor haar huis een prachtige lap borduurde. Terwijl wij haar werk bewonderden, ging haar telefoon. Het was haar zus in Amerika die drie groene en vijf blauwe lappen bestelde.

Eén lap kost 25 dollar, dus de opdracht was 200 dollar waard. Deze vrouw kon binnen zes maanden makkelijk de lening met rente terugbetalen en daarna haar eigen zaakje runnen. Het geleende bedrag ging terug naar de dorpsbank om opnieuw uitgeleend te worden. De rente werd gebruikt om jaarlijks een auditor in te huren om de boekhouding te controleren.

Diederik Koning, Ommen

Bill, de goeierd

Wat een onnozele column van Heleen Mees aangaande de Lewinsky-affaire (O&D, 14 augustus). Bill Clinton heeft haar niet misbruikt maar Monica ­Lewinsky stuurde erop aan door verliefd te doen en haar ondergoed te laten zien. En hé, he’s a man and she’s a woman. He Tarzan, she Jane. What real man can resist?! Nou, dat slut-shaming (met name door de advocaten van Clinton) had niet gemogen, geeft Mees gul toe, maar onze Bill treft geen blaam, de goeierd.

Een meisje in de klas wordt verliefd op haar leraar. Ze gedraagt zich ernaar en doet verliefd. Mag de leraar daar op in gaan? Hm? Een vrouw wordt verliefd op haar psychiater en doet verleidelijk. Mag de psychiater daar op in gaan? Hm? Een stagiaire wordt verliefd op de president en doet verleidelijk. Mag de president daar op in gaan? Machtsverhoudingen, ongelijkheid, afhankelijke positie: joehoe Mees, wakker worden!

Franke Knapen, Broek in Waterland

Hijgende redacteuren

Een puber gaat in de fout, wordt betrapt en moet daar de consequenties van aanvaarden (Vk online, 14 augustus). Niets nieuws onder de zon. Wie denkt dat opgroeiende kinderen nooit in de fout gaan, jaagt een illusie na. Dat hoort bij opgroeien. We hebben niet zomaar jeugdstrafrecht dat daders niet alleen bestraft maar ook beschermt. Een politiefunctionaris of medewerker van het OM die informatie over een puber naar de pers lekt, is geen knip voor de neus waard. Een krant die vervolgens met chocoladeletters op de voorpagina uitpakt, de zaak buitenproportioneel opblaast en het belang van een kind schaadt, deugt niet. Je mag als De ­Telegraaf de pest aan Halsema hebben, dit overschrijdt een grens waar het belang van een opgroeiend kind ernstig wordt geschaad.

Nu maar hopen dat vanavond alle kinderen van de Telegraaf-redacteuren met gekamde haren en schoon geboende oren hun bord netjes leegeten en op tijd naar bed gaan, terwijl papa of mama weer hijgend een scoop najaagt.

Marien van Schijndel, Deventer

Geknutselde burgers

Beste Boukje van Riesen en man (O&D, 14 augustus), het is heel makkelijk zelf een vleesvervanger te maken. Een rondje Google levert ­volop recepten. Burgers van zwarte bonen of noten met champignons bijvoorbeeld. Als je het een paar keer hebt geprobeerd met recept, kun je ook combinaties verzinnen zoals een burger van doperwten met munt. Zelf in elkaar geknutseld, met weinig zout en zonder conserveringsmiddelen, wat wil een mens nog meer?

Inke Leunk, Utrecht

Prentenboek

Het is begrijpelijk dat een krant ook tijdens de komkommertijd het aantal pagina’s op peil wil houden. De editie van 14 augustus van de Volkskrant lijkt echter een fotoalbum of prentenboek. Kennelijk is er bij deze milieubewuste kwaliteitskrant geen sprake meer van het vorig jaar gesignaleerde papiertekort.

Piet Jongen, Landgraaf

Stormvogel

Aan het artikel over de Russische kruisraket Burevestnik (correcter: Boerevestnik) of Skyfall (Ten eerste, 14 augustus) zou ik willen toevoegen dat ‘boerevestnik’ Russisch is voor stormvogel.

Frans van de Paverd, Utrecht

Gehoorbeschermer

Briefschrijver Dirk Scholten uit Tytsjerk (O&D, 9 augustus) maakt zich niet zo druk om het geluid bij festivals. Hij zou zijn oor eens te luister moeten leggen bij Hilbert van den Berge, kno-arts in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Geschoorschade komt namelijk later wel. Op dit moment zijn een deel van zijn patiënten bouwvakkers en metaalbewerkers, uit een tijd dat gehoorbeschermers nog niet verplicht waren op het werk.

Daarom zou er gewaarschuwd moeten worden voor het geluid op festivals. Stel gehoorbeschermers toch verplicht.

Hessel Veldstra, Grou

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden