Column

'Eén keer kuste ik mijn ex op d'r oor, omdat ze haar hoofd afwendde'

Maar nu we niet meer getrouwd zijn en zelfs gescheiden, weten we niet goed meer hoe we elkaar moeten groeten, schrijft columnist Erik Jan Harmens. 'En een high-five is één keer grappig, maar daarna wordt het potsierlijk.'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Vroeger kusten wij elkaar de hele dag door, vanaf het moment dat we opstonden tot de laatste minuut van de dag. Als onze lippen elkaar raakten, gingen ze als bij toverslag van elkaar, waarna we met onze tongen elkaars binnenste verkenden, systematisch als forensisch onderzoekers. Er waren dagen dat we elkaar zo vaak en zo lang kusten dat onze lippen meer op elkaar hadden verbleven dan los van elkaar waren geweest. Hoewel er niet werkelijk iets uit onze handen was gekomen, beschouwden we die dagen in het geheel niet als verloren.

Maar nu we niet meer getrouwd zijn en zelfs gescheiden, weten we niet goed meer hoe we elkaar moeten groeten. We willen een beetje afstand houden maar houden zeker nog van elkaar, alleen dan op een andere manier. We hebben het lang volgehouden om elkaar toch gewoon op de mond te kussen, zij het met de lippen gesloten, maar dat bleek voor beide kampen uiteindelijk toch te intiem in het licht van de nieuwe waarheid. Als alternatief kwam de kus-op-de-mond-maar-niet-vol, waarbij de lippen elkaar maar net raakten, eerder schampten, zoals je je dochter zou kunnen kussen.

Die variant was al wel beter want minder indringend, maar voelde ook een beetje vluchtig. Er sprak geen werkelijke keuze uit, het was een halfbakken variant van de vroegere volle mep, waarmee eerder de heimwee naar dat vroegere werd aangewakkerd in plaats van dat er de bijzondere vriendschap mee werd uitgedrukt die we voor elkaar wilden blijven voelen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Kus op het voorhoofd
Maar hoe moeten we elkaar nu dan wél begroeten? Soms geef ik mijn ex (een rotwoord, 'ex', klinkt net zo koud als 'haak' of 'priem') een kus op het voorhoofd, één keer zelfs op d'r oor, maar dat kwam omdat ze haar hoofd op het laatst afwendde. Een klapzoen op de wang is het ook niet echt, ik ben nog altijd niet vies van mijn voormalige echtgenote, ze heeft zover bekend geen besmettelijke ziekte en bovendien delen bijzondere vrienden alles, dus ook eventuele difterie.

Je gaat elkaar ook niet ineens de hand schudden, dan kun je net zo goed een kopstoot uitdelen. En een high-five is één keer grappig, maar daarna wordt het potsierlijk. Misschien is een omhelzing iets, maar dan wel een stevige, al moet ie ook weer niet zó stevig zijn dat de onderlijven tegen elkaar aan drukken, want voor je het weet sta je op het droge te jeweetwellen.

Bloesje
Wat natuurlijk ook kan is dat ik de boel omdraai en voortaan álle vrouwen uit mijn vriendenkring met een natte smakkerd op de mond begroet, inclusief dus mijn ex. Dan valt het allemaal niet meer op en wordt dat mijn standaardbegroeting richting de andere sekse, al ken ik een aantal vrouwen die ik, met alle respect overigens, werkelijk liever gewoon met een kus door de lucht gedag zeg. Bovendien moeten de mannen het ermee eens zijn.

Als ik op een warme zomerdag bij de vrouwelijke wederhelft van de visite alleen maar even in het bloesje loer, is de boot vaak al aan en dreigt gelijk een handgemeen. En weliswaar kan ik erg goed met mijn vuisten overweg, maar eigenlijk alleen als ik in m'n boxer voor de spiegel sta met 'The eye of the tiger' van Survivor uit de luidsprekers.

Misschien moeten we voorlopig maar even doen zoals het uitkomt en wordt het pas echt een onderwerp als mijn voormalige geliefde of ik een serieuze nieuwe relatie aangaan. Ik denk dat we elkaar op verjaardagen dan voortaan gewoon een zoentje op de wang geven, een korte omhelzing en een knikje van speciale verstandhouding. Dat is voor iedereen acceptabel. En dan zeggen we er nog iets achteraan, iets liefs maar niet té lief. Bijvoorbeeld dat je er goed uitziet. Voor een ex.

Erik Jan Harmens is dichter. Zijn nieuwste bundel Open mond verscheen in oktober bij Lebowski.
@ErikJanHarmens

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden