LezersbrievenDonderdag 14 november

Een jongerenpartij, de Rebel Whopper, intimidatie in het ov en het pesten van ouderen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 november

Redactie
Ouderen aan tafel tijdens het eten in een verzorgingshuis. Beeld Marcel van den Bergh
Ouderen aan tafel tijdens het eten in een verzorgingshuis.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: wanneer houdt het pesten van ouderen op?

De zorgpremie daalt, maar die van u stijgt. Hoe kan dat? Aldus het artikel over de zorgpremie van 2020. De oorzaak wordt gelegd bij het verplicht verlagen van de collectiviteitskortingen tot maximaal 5 procent, kortingen, die door minister Bruins worden gekenmerkt als verkapt stelen. Het artikel gaat voorbij aan het feit, dat alle premies voor de aanvullende verzekeringen fors omhoog gaan en de vergoedingen verminderd en/of de behandelingen beperkt.

In mijn geval betekent het een premiestijging van circa 10 procent, die in de praktijk nog hoger zal uitvallen door de verlaging, vermindering van de vergoedingen. Ouderen hebben door bij voorbeeld achteruitgang van het bewegingsapparaat meer behoefte aan fysiotherapie dan jongeren. En juist deze behandelingen zijn in de aanvullende verzekering sterk verminderd. Omdat slechts zo weinigen niet gebruikmaken van een kortingsmogelijkheid zou je mogen verwachten, dat afschaffing of verlaging tot gevolg moet hebben dat de premie over de gehele linie verlaagd zou kunnen worden. Het tegendeel is het geval.

Mijn conclusie is dat door verlaging en/of afschaffing van de korting sprake is van verkapt stelen door de overheid en verzekeringsmaatschappijen, waardoor in het bijzonder ouderen worden getroffen. Dit bovenop de pensioenmaatregelen, die de overheid ook al voor hen in petto heeft. Wanneer houdt het pesten van de ouderen door de overheid op?

Carel Richters, Lochem

Jongerenpartij

Marcel Werkman pleit voor een jongerenpartij. Zijn pleidooi voor meer inspraak voor jongeren is mij uit het hart gegrepen, maar een partij is hiervoor niet de oplossing. Als de huidige participatie van jongeren ons iets leert is dat het vooral jongeren in het hoger onderwijs zijn die politiek van zich laten horen en lid worden van politieke partijen.

Belangenorganisaties voor jongeren en politieke jongerenorganisaties worden gedomineerd door een groep jongeren die het relatief makkelijk heeft in het leven. Dat bijvoorbeeld FNV Jong tegenwoordig meer aandacht besteedt aan de strijd voor een basisbeurs dan aan betere arbeidsvoorwaarden is daarvan een schrijnend voorbeeld.

Een basisbeurs komt alleen ten goede aan studenten in het hoger onderwijs. Ondertussen staat een grote groep jongeren, veelal op het mbo, maatschappelijk aan de kant. Een groep die veel last heeft van flexcontracten en een gebrek aan huurhuizen. Juist die kwetsbare groep verdient politieke invloed. Een jongerenpartij voor hoogopgeleiden werkt alleen maar ongelijkheid in de hand.

Twan Wilmes, Tilburg

Intimidatie ov

Georgia Oost beschrijft hoe ze vier keer werd lastig gevallen in de trein, toen ze alleen in een coupé zat. Ze vroeg zich ook af wat ze nog meer had kunnen doen.

Ik hoop dat meer vrouwen zich melden die iets dergelijks hebben meegemaakt, maar uit onterechte schaamte er niets mee hebben gedaan. Zodat ze hun krachten kunnen bundelen, om van de NS te eisen dat ze veilig kunnen reizen. Dat de NS-woordvoerder zegt geen specifieke cijfers te hebben hoe vaak dit voorkomt, wil niet zeggen dat de NS niet verantwoordelijk is voor de veiligheid van reizigers.

In het buitenland zijn er aparte coupés voor vrouwen alleen. Misschien dat die hier ook moeten komen op bepaalde momenten van de dag. Ook zou juridisch gekeken kunnen worden of zo’n dader geen treinverbod kan worden opgelegd.

Alice Weve, Den Haag

Rebel Whopper

Bij het lezen van het stuk over de Rebel Whopper, een nieuwe vleesvervanger geproduceerd door De Vegetarische Slager en afgenomen door Burger King, vroeg ik mij af wanneer het klimaatargument zijn intrede zou doen. En jawel, leest u met mij mee: volgens analisten van ABN Amro stimuleert ‘de aandacht voor het klimaat’ de afzet van vleesvervangers. Echter, in de alinea daarvoor lees ik dat Unilever de productie liever uitbesteedt ‘aan enkele fabrieken buiten Nederland’. Om ze vervolgens met vliegtuig en vrachtwagen weer hier te krijgen.

Alles voor een beter klimaat, nietwaar?

Sven Schellekens, Amsterdam

Compromissenland

Als tegemoetkoming aan het CDA en de ChristenUnie zal op lange termijn de veestapel alleen overdag worden ingekrompen.

Wim Corré, Utrecht

Visionair

Ajax-directeur Marc Overmars krijgt een bonus van een 1,25 miljoen, maar de aandeelhouders plaatsen daar vraagtekens bij. Die vraagtekens lijken me terecht.

Vrijwel meteen na zijn aantreden verwierf Overmars een bijnaam: Marc Netto. Hij hield de hand stevig op de knip en zag het kapitaal van Ajax liever op de bankrekening dan op het veld. Vier seizoenen achter elkaar ging de titel naar PSV of Feyenoord, clubs met een aanmerkelijk kleinere begroting.

Pas in 2018 besloot Marc zijn beleid te wijzigen. Met als onmiddellijk resultaat een titel en een geweldige reeks in de Champions League. Plus het genoegen om jezelf in de media terug te vinden als de grondlegger van dit succes. Van vrek naar visionair.

Welbeschouwd krijgt Overmars dus dik een miljoen omdat hij in zijn zesde jaar eindelijk heeft gedaan wat hij in zijn eerste jaar al had moeten doen. Het moet heerlijk zijn te werken in een sector zonder geheugen.

Paul Looijmans, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden