CommentaarIS-tribunaal

Een internationale oplossing voor IS-strijders is iets anders dan een probleem over de schutting gooien

null Beeld Getty
Beeld Getty

Nederland is voorstander van een zogenoemd ad-hoctribunaal waar IS-strijders in de regio − Irak of mogelijk Jordanië − kunnen worden berecht. Voordeel is dat Nederland zijn eigen IS-strijders dan niet meer hoeft terug te halen om ze hier te berechten.

Berechting in de regio waar de misdaden hebben plaatsgevonden lijkt logisch, ware het niet dat IS-strijders daar geen enkele kans hebben op een eerlijk proces of adequate rechtsbijstand − rechten waar Nederland doorgaans prat op gaat. Syrië functioneert nog niet, in Irak geldt de doodstraf en worden bekentenissen met marteling ontfutseld. Het is kortom duidelijk dat Nederland, net als andere EU-landen, het probleem over de schutting wil gooien.

Het is begrijpelijk dat niemand zit te wachten op de terugkeer van fanatieke IS-strijders en hun families om ze te berechten of te helpen herintreden in de Nederlandse samenleving. Om die reden zitten sinds de val van het kalifaat ook nog honderden westerse IS-vrouwen en hun kinderen weg te kwijnen in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië. Smeekbeden van (groot-)ouders en zelfs de Kinderombudsman om in elk geval kleine kinderen daar weg te halen, zijn tot nog toe aan dovemansoren gericht.

Zoals verwacht bezwijken de Syrische Koerden die zijn opgescheept met de tienduizenden IS-strijders en hun families onder de druk en beginnen zij hun kampen en detentiecentra te legen. De eerste 1.000 strijders zijn uitgeleverd aan Irak, waar afgelopen week negen Franse strijders meteen de doodstraf kregen. Dit weekeind werden de eerste 800 vrouwen en kinderen uit het beruchte overvolle kamp Al-Hol aan hun families overgedragen.

Door weg te kijken van deze impasse is de kans groot dat IS-strijders zich hergroeperen en dat hun kinderen verder radicaliseren. Tegen de tijd dat een juridisch complex ad-hoctribunaal van de grond komt, maakt een volgende generatie zich mogelijk op om opnieuw het Midden-Oosten te ontwrichten en zich nog harder tegen het Westen te keren.

Uiteraard heeft een internationale oplossing voor de berechting van IS-strijders de voorkeur. Helaas is hier op dit moment geen draagvlak voor binnen de VN. Landen zullen daarom hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden