Commentaar

Een grotere Kamer is lapwerk als er niets verandert aan de werkwijze

null Beeld anp
Beeld anp

Er valt veel te verbeteren op het Binnenhof, maar een grotere Tweede Kamer draagt daar niet aan bij.

De burnouts van minister Van ‘t Wout en de CDA-Kamerleden Omtzigt en Van der Molen roepen nieuw debat op over de werkdruk op het Binnenhof. Wordt er niet wat te veel gevraagd van onze bestuurders en volksvertegenwoordigers? Veelgehoorde oplossing: meer bewindslieden en meer Kamerleden.

Was het maar zo simpel. Voor wat betreft het kabinet: onder Mark Ruttes motto ‘we vegen de trap van bovenaf schoon’ was dat in 2010 inderdaad nogal gekrompen. Maar nadat bewindslieden openlijk klaagden over de werkdruk volgde in 2017 alweer een forse uitbreiding. Zo kwamen we aan twee ministers op Onderwijs, Justitie en Buitenlandse Zaken.

Voor wat betreft de Kamer: die lijdt niet zozeer onder een gebrek aan Kamerleden maar onder een overschot aan fracties. Met drie fractieleden is het onbegonnen werk om 16 ministers te controleren, maar dat geldt ook voor zes fractieleden. Een praktischer oplossing is een forse uitbreiding van de personele ondersteuning van Kamerleden. Daar hebben ze ook in de grotere fracties meteen profijt van.

Maar ook dat is lapwerk als de Kamer niets doet aan haar eigen gedrag en de verschijnselen die daaruit voortkomen. Zoals de oneindige reeks ‘spoeddebatten’ over incidenten die via de media tot het parlement komen - deze week waren de debataanvragen uit 2019 aan de beurt.

Zoals ook de halsstarrige weigering van de meeste fracties om zich in debatten af en toe te laten vertegenwoordigen door gelijkgestemde fracties.

En zoals de almaar oprukkende trend om Kamerdebatten te beschouwen als een podium waar de eigen politieke profilering boven de controle van het kabinet gaat. Te vaak is de Kamer tegenwoordig urenlang met zichzelf in debat, nog voordat de dienstdoende bewindslieden aan het woord komen. Het leidt tot een veel te groot tijdsbeslag voor alle betrokkenen. En op een doorsnee dinsdag zomaar tot meer dan honderd volstrekt kansloze moties, alleen bedoeld voor het oppoetsen van het eigen blazoen.

In het debat over een nieuwe bestuurscultuur heeft het parlement tot nu toe te weinig aandacht gehad voor haar eigen rol. De nieuwe Kamervoorzitter zou daarin veel nadrukkelijker het initiatief moeten nemen. Het land heeft geen behoefte aan een grotere Kamer. Wel aan een beter functionerende Kamer die de kiezer serieuzer neemt.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden