Columnarthur van amerongen

Een grapje dat wij elkaar vertelden was: wat is een pedofilatelist?

null Beeld
Arthur van Amerongen

Ik zwierf in mijn puberjaren veel over straat en overal en altijd waren er gekke mannen. Eens was ik het huis van mijn opa en oma ontvlucht en zwalkte ik door Rotterdam. In de vitrine van Cineac AD hingen foto’s van naakte vrouwen. Ik mocht niet naar binnen omdat ik geen 16 was. Bovendien had ik geen geld op zak. Er kwam een man naast mij staan. Hij heette Martin. Wil je met mij naar de film, vroeg hij vriendelijk. Ik kon wel juichen. Het was een vieze film van Pim & Wim, met heel veel tieten en kutten. In de lege zaal raakte ik opgewonden en Martin begon me te pijpen. Na afloop trakteerde hij mij op patat en ijs, gaf hij mij keurig een hand en vertrok.

Mijn tienertoerkaart gebruikte ik hoofdzakelijk om naaktstranden te bezoeken, met boterhammen en een plastic fles aangelengde Roosvicee van mama in de knapzak. Eens in de Zandvoortse duinen zag ik een meneer naar mij wenken. Met zijn linkerhand, want met zijn rechter was hij druk aan het sjorren. Op sandalen na was hij naakt. Ik liep op hem af. Hij wilde me pijpen, zei hij. Ik had daar geen bezwaar tegen.

Tijdens een voetbalkamp van de KNVB in Hoek van Holland liet een begeleider zich iedere avond zijn glimmende sportbroekje uittrekken door ons. Dat was zogenaamd een spelletje maar hij had wel een enorme stijve lul als hij daar uiteindelijk naakt in die tent lag. Wij lachten erom, vonden het normaal.

Een van de grapjes die wij elkaar vertelden was: wat is een pedofilatelist? Iemand die kinderpostzegels verzamelt. De kinderknuffelaar was een vertrouwd iets in mijn jeugd, mede door het charmeoffensief van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. Maar er was ook een gruwelijke kant. Veel mannen van de zwartekousenkerk gingen ’s avonds altijd even bij hun dochter langs om ze in te peperen dat ze zondig waren. De ellende was begonnen met Eva in het Paradijs. Die had Adam verleid. Daarom moest papa de dochter straffen. Incest was een publiek geheim. Zo wist mijn moeder precies in welke gezinnen het gebeurde, maar een waardeoordeel gaf ze niet. Ik hoorde het ook van vriendjes in de kerk. Dat ze genomen waren door een oom, vaak gewoon in de stal, tussen de koeien. Later werden die zelf pedofiel. Mij is weinig bespaard gebleven maar ik werd geen donswerker. Ik ben al gestoord genoeg van mijn eigen.

Pedofilatelist Beeld Gabriël Kousbroek
PedofilatelistBeeld Gabriël Kousbroek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden