LezersbrievenDonderdag 23 januari

Een goede docent bedrijft topsport

De lezersbrieven van donderdag 23 januari.

Redactie
Een les op de Openbare Scholengemeenschap OBS, waar de leerlingen pas in het derde jaar van het voortgezet onderwijs een schooladvies krijgen. Beeld Rebecca Fertinel
Een les op de Openbare Scholengemeenschap OBS, waar de leerlingen pas in het derde jaar van het voortgezet onderwijs een schooladvies krijgen.Beeld Rebecca Fertinel

Brief van de dag

‘Het vergt veel van docenten om een heterogene groep te begeleiden’, staat in het artikel over middenscholen. Dit probleem wordt vermeld als niet meer dan een moeilijke bijkomstigheid, maar het zou weleens hét struikelblok kunnen worden waarop het plan van de middenschool zal stranden.

Docenten zijn namelijk gewoon niet opgeleid om zo’n grote diversiteit aan leerlingen op een adequate manier te coachen. Het gros van de docenten, zie ik om me heen, is eenvoudigweg niet capabel om een zeer ­diverse, grote groep te leiden. Wie denkt dat de docent daar langzaam ingroeit en het heus wel onder de knie gaat krijgen, verkijkt zich. We zijn bezig met de tweede mislukking van de middenschool.

Om het hervormen van het onderwijs te doen slagen, moet de docent het startpunt zijn. De docent moet niet alleen bevoegd, maar ook bekwaam zijn om de capaciteiten van een leerling op waarde te schatten. Op basis daarvan moet een docent elk kind de uitdaging bieden die uiteindelijk leidt tot de juiste keuze voor zijn of haar toekomst. Dat is geen eenvoudige inschatting. Dat is kunst van de bovenste plank. Dat is topsport.

Marcia van Helden, docent Nederlands vmbo, Sittard

Vleesthermometer?

Goed idee, opnieuw nadenken over een middenschool en de onnodige vroegtijdige selectie. Maar kunnen we dan alsjeblieft ook eens nadenken over het curriculum? Ik ben al 25 jaar met veel plezier docent in het middelbaar onderwijs, maar ik zie leerlingen al jaren zwoegen op stof waarvan ze zich de relevantie maar niet meer afvragen.

Maar sinds mijn dochter op het voortgezet onderwijs zit, nu in de tweede klas, en ik haar elke avond help met het inplannen van huiswerk, zie ik pas goed hoe verouderd het curriculum is. Waarom leert ze bij Duits, jarenlang al een verplicht vak, in de woordenlijsten hoe ze ‘strijkijzer’ of ‘vleesthermometer’ moet zeggen?

Waarom bestaat er nog steeds geen verplicht vak als ‘sociale vaardigheden’ of desnoods ‘goed burgerschap’?

Karen Oostering, docent

Oude wijn

Onderwijsorganisaties presenteren een plan om de keuze van kinderen drie jaar uit te stellen. Waar is het historisch besef van onderwijsland? Vijftig jaar geleden wilde PvdA’er Jos van Kemenade de middenschool invoeren met dezelfde doelen: gelijkere kansen en uitstelkeuzes. Zijn plan werd met de grond gelijk gemaakt.

Waar waren de onderwijsorganisaties toen? Nu pronken de organisaties met oude veren. En dat terwijl er nu ook andere problemen in het onderwijs zijn die schreeuwen om een oplossing. We hebben in een halve eeuw dus niks geleerd. En dat in een sector die over ‘leren’ gaat. Opvallend in dit verband is ook de uitspraak van Paul Rosenmöller van de vo-raad, dat het achteruitgaan van de kwaliteit van onderwijs vooral te maken heeft met de problemen in het basisonderwijs.

Een verkeerde, amateuristische en bevooroordeelde reactie en een misvatting van de problematiek die speelt. Met dit soort initiatieven en opvattingen wordt het onderwijs niet beter. Om de problemen te verhelpen, is echt veel meer nodig.

Cor Hoffmans, oud-schooldirecteur en oud-inspecteur onderwijs

Drugsgebruik

Bob van den Bos, ex-Kamerlid en senator voor D66, vergelijkt de visie op drugs van D66 terecht met massaal rode verkeerslichten negeren. Als iedereen rode lichten zou negeren, zouden de verkeersregels niet zijn te handhaven. Maar daarom zet je ook niet alle verkeerslichten op groen.

Vraag die daaruit volgt: waarom moet een verbod op ongewenst gedrag worden afgeschaft, alleen omdat het niet te handhaven zou zijn? Waarom is er de laatste tijd steeds weer die een-op-eenrelatie van verbod en handhaving? Al eeuwen kunnen we het verbod op diefstal niet handhaven, maar we peinzen er toch ook niet over om diefstal toe te staan?

Ben Hamerling, Beuningen

Drugsgebruik (2)

Van den Bos slaat met zijn stoplichten-analogie de plank geheel mis. Reguleren betekent niet ‘alle stoplicht- en in Nederland op groen zetten’, maar dit gecontroleerd doen zodat er minder ongelukken plaatsvinden.

De huidige situatie van drugsgebruik in Nederland is problematisch omdat alle stoplichten op rood staan. Wie kan het een automobilist kwalijk nemen dat deze na een uur voor een rood licht gewacht te hebben, toch probeert door te rijden?

Brent Riechelman, Almere

Secondewerk

Mooi onderzoek van Mathias Barthel over hoe we met elkaar praten. Een stilte van een seconde duurt eigenlijk al lang, blijkt daaruit.

Uit eigen ervaring kan ik toevoegen dat een pauze van een seconde soms meer zegt dan een onafgebroken gesprek van een uur.

Len Koetsier, Groningen

Arrogantie

Ongelofelijk dat de Raad voor de Rechtspraak rechter Hans Westenberg steunde. Als klap op de vuurpijl betaalt de Raad de 1,4 miljoen euro boete voor de leugen van Westenberg.

Ooit was er discussie over de Raad voor de Rechtspraak. Hopelijk laait de discussie hierdoor weer op. Rechter Westenberg moet zich diep schamen. Rechter zijn, roepen dat je iets niet gedaan hebt terwijl het wel zo is en je boete aan een ander overlaten, wat een arrogantie.

Margot Spelbrink, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden