Column Arnon Grunberg

Een goede beul is een charmante beul

‘We worden langzaam kapotgemaakt’, verzucht een bevriende Belgische journalist tijdens een etentje, maar de beulen van het (Belgische) krantenbedrijf zijn ook charmeurs.

Met twee goede kennissen die allebei voor dezelfde Belgische krant werken, zat ik in het Gentse restaurant Vrijmoed, waar je een groentemenu kunt krijgen (67 euro, vier gangen) waarop weinig is aan te merken. B. vertelde dat ze een relatie had, ze had hem in Brussel ontmoet. Hij had haar de weg gevraagd, hij kwam uit Parijs. Later vertelde hij haar dat hij zo vaker vrouwen had geprobeerd te verleiden, hij had zijn techniek in de loop der jaren geperfectioneerd, maar nooit was hij zo onder de indruk geweest als van B. Ze waren nu drie jaar samen. Zijn moeder is erg christelijk en hoewel hij chemicus van beroep is, vertaalt hij tegenwoordig reisgidsen, ‘want de ambitie had hem verlaten’.

Ik antwoordde dat ik vaker mensen tegenkwam die verlaten waren door de ambitie en dat ze dat dikwijls als een bevrijding ervoeren.

‘En hoe gaat het op de krant?’ vroeg ik.

A. zuchtte. ‘We worden langzaam kapotgemaakt,’ zei ze, ‘maar er is veel solidariteit op de redactie.’ Ik antwoordde dat me dat speet, kapotgemaakt worden is nooit prettig. Ik twijfel er zelfs aan of je je vijanden kapot moet maken, niet omdat ik mild ben geworden, maar de destructie is zo alomtegenwoordig dat het weinig origineel is er meer aan toe te voegen.

‘Alles wat uit Nederland komt is beter, zeggen ze,’ zei B. ‘Het is een vicieuze cirkel. Steeds kleinere redactie, steeds minder lezers, nog kleinere redactie.’

Het dessert bestond uit spinazie.

‘Hoe ga je je column noemen die je over deze avond gaat schrijven?’ vroeg A.

‘De discrete charme van de beulen van het krantenbedrijf.’

‘Ik zou weleens willen weten waaruit die charme bestaat,’ zei A.

Het antwoord op die vraag moest ik haar schuldig blijven, maar een ding is zeker: een goede beul is een charmante beul.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.