ingezonden brieven

Een goed werkende ggz kan het verschil maken tussen leven en dood

Activiste Charlotte Bouwman voert actie bij het ministerie van  Volksgezondheid op Suïcide Preventie Dag.  Beeld ANP
Activiste Charlotte Bouwman voert actie bij het ministerie van Volksgezondheid op Suïcide Preventie Dag.Beeld ANP

Brief van de dag

Met een brok in mijn keel, doe ik (zonder resultaat) een poging om op te staan van de bank, na het zien van het tv-programma Pointer over jongeren en de ggz. Hoe is dit mogelijk? Waarom is er zo weinig geestelijke gezondheidszorg voor jongeren? De tranen branden achter mijn ogen.

Een goed werkende ggz kan het verschil maken tussen leven en dood, weet ik uit ervaring. Ik ben in de jaren tachtig als 22-jarige met een rechtelijke machtiging opgesloten en intensief behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat ik niet meer wilde leven.

Mijn hemel, wat heb ik die plek toen vaak vervloekt en uitgeroepen: ‘Ik ben uitgekotst door de samenleving, ver weggestopt in een bosrijke omgeving, zodat ze geen last meer van mij hebben’.

Maar door deze uitzending besef ik me weer, meer dan anders, dat ik dankbaar mag zijn dat geld in de ggz toen geen hoofdrol speelde. Ik ben jarenlang goed verzorgd en begeleid, ik ben gezien in al mijn kwetsbaarheid en pijn. Ik heb in het psychiatrisch ziekenhuis gehuild en gelachen en de liefde gevoeld om voor mij te zorgen.

Ze hebben me daar het leven terug gegeven. Dit gun ik onze jongeren ook.

Lieve de Rooij, auteur van Poppetjes, leren leven met borderline

AstraZeneca-vaccin

Het leven van studenten ziet er nog steeds uit zoals Davina Michelle en Snelle een jaar geleden al in 17 miljoen mensen zongen: ‘Zo zitten dr nu duizenden studenten in de lente op hun kamer’. Steeds meer medestudenten vragen zich af waarom er wel testevenementen zijn met Peter Pannekoek, maar niet voor studenten die simpelweg verlangen naar een collegezaal met vergeelde muren, een enigszins verwarde docent en slechte koffie.

Al maanden wordt vaccineren, vaccineren en vaccineren als enige echte oplossing voorgeschoteld: onze heilige graal. Toch gebruiken we nu vele doses vaccin niet, wat zo zal blijven voor 60-minners. Een gevolg van het nieuwste advies van de Gezondheidsraad. Dit terwijl trombose een vaker voorkomende bijwerking is van de anticonceptiepil, die minstens door een miljoen vrouwen in Nederland al jarenlang wordt ingenomen.

Dus doe ik een oproep om je te laten horen; aan mensen die net als ik bereid zijn om gevaccineerd te worden met AstraZeneca. Niet óndanks de gezondheidsrisico’s, maar juist vóór de gezondheidsrisico’s die al ontstaan zijn door deze lockdown.

Sterre van der Voort, Enschede

Lustpil

Met ontzetting heb ik het relaas over de ontwikkeling van de lustpil door Adriaan Tuiten gelezen. Ik mag toch hopen dat de vrouwelijke seksualiteit niet afhankelijk is van deze grillige man. En dat mannen denken de beleving van seksualiteit van vrouwen wel even te kunnen fiksen. Dat er geen vrouwen in zijn idee hebben geïnvesteerd, was al een teken aan de wand. En het toont wederom aan dat beleggen vooral emotie is, vooral bij mannen.

Mickey Withagen, Arnhem

Lustpil (2)

Als vrouwen minder zin in seks hebben dan (hun) mannen, kun je dat zien als een probleem van vrouwen die ‘te weinig zin in seks’ hebben. Maar waarom niet als een probleem van mannen die ‘te veel zin in seks’ hebben? Dat probleem kan wellicht met anti-lustpoeders worden opgelost. Ik vermoed dat crowdfunding genoeg geld zal opleveren om het onderzoek naar dit ‘medicijn’ een boost te geven.

Joke van der Ham, Utrecht

Schooladvies

Is het wel zo fijn om een hoog schooladvies te krijgen in groep 8? Met het vooruitzicht dat je de komende jaren altijd op je tenen moet lopen? En met het risico dat het ergens in de bovenbouw toch nog misloopt? Dat je daarna met een jaar verlies alsnog naar een lager niveau afstroomt?

Het zou me niet verbazen als dit soort kleine drama’s zich veel vaker afspeelt in de grote steden dan in de regio. En dat dan dezelfde groep leerlingen is die nu door ‘kansrijk adviseren’ naar het hoogst mogelijke niveau gestuurd wordt.

Een hoog schooladvies maakt soms meer kapot dan je lief is. Misschien hebben ze dat in de nuchtere regio veel beter in de gaten dan in die carrièregerichte stad.

Kees Hooyman, docent, Utrecht

Doek

Kan het eens afgelopen zijn met die aanstellerij van portretfoto’s met een zinloos opgestelde achtergronddoek? Zet gewoon in het onderschrift dat de fotograaf er wel een bij zich had, maar hem niet gebruikte. Kunnen we gewoon weer zien waar het echt om gaat.

Fred van Dijk, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden