Een goed huwelijk

Prachtig: op de presentatie van het Boek vertelde emeritus hoogleraar geschiedenis Henk Wesseling dat hij met auteur Fasseur titels voor het boek had bedacht.

Jan Mulder

Hofmans en hovelingen. Champagne of chocomel. Schipperen naast God. Fietsen en Ferrari’s. Alles went, zelfs een vent.

Fier: mijn Nederlandse monarchie! Ik kon een zekere trots niet onderdrukken bij die verzonnen boektitels op de officiële presentatie van een gewichtige episode uit de vaderlandse geschiedenis. Rock ’n roll. Leve de lol.

Vanzelfsprekend: Annejet van der Zijl en Elsbeth Etty uitten kritiek op ‘het mannelijk perspectief’ waarmee Fasseur de strijd tussen koningin Juliana en prins Bernhard benadert. Bernhard zou veel meer te verwijten zijn. Hetgeen Fasseur, niet verrassend, nalaat: hij had met Wilhelmina al bewezen een schitterend boek te kunnen maken zonder echt de hele vergaande waarheid op te schrijven, hij is een vriend van de familie, daarom kreeg hij de opdracht en als enige inzage in het rapport-Beel.
Hartverwarmend: Fasseur schetst desalniettemin een wespennest dat zijn weerga niet kent.

Nog warmer hartverwarmend: het commentaar van minister-president Balkenende.
‘Er zijn tussen Juliana en Bernhard zijn ook heel veel goede dingen geweest.’
Zo stond het, met twee keer ‘zijn’, als kop in de Volkskrant vandaag, wat op een verrassend originele manier dat botsautootjeshuwelijk weergeeft.

Balkenende toont zich met het aanstippen van de positieve kanten van een vechthuwelijk een goed en zelfs groots regeringsleider. Je hebt er niks aan om hoofdschuddend te reageren met: ‘Tjongejonge, een beetje beschaafder had het ook wel gekund daar op Soestdijk’. Helemaal niets heb je daaraan.

Spijt: jammer dat de premier het boek zelf niet heeft geschreven. Het was uitgedraaid op een getuigschrift van een volmaakte verbintenis. De monarchie was niet langs de rand van de afgrond gegaan, de prins ging niet vreemd, de buitenechtelijke kinderen zouden erbij zijn gebeamed en Ferrari’s waren dieren in Afrika. Het bleek allemaal te berusten op een vergissing – monarchen zijn ook mensen – en ‘Lula’ bestond ook niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden