CommentaarRechtszaak Holleeder

Een glorieuze overwinning voor de rechtsstaat: Holleeder is nu ook moordenaar

Leden van het openbaar Ministerie in de zwaarbeveiligde Bunker voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Beeld Raymond Rutting Photography
Leden van het openbaar Ministerie in de zwaarbeveiligde Bunker voorafgaand aan de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld Raymond Rutting Photography

De veroordeling tot levenslang van Willem Holleeder is een glorieuze overwinning voor de rechtsstaat.

Frank van Zijl

‘Een draaier, een leugenaar, een manipulator en een tiran.’ Het zijn niet de minste kwalificaties van het OM aan het adres van Willem Holleeder, ’s lands beroemdste en beruchtste crimineel. En daar komt een passend oordeel bij, bekrachtigd door de Amsterdamse rechtbank: Willem Holleeder is een moordenaar.

In wat een van de grootste strafprocessen uit de Nederlandse geschiedenis is geweest het dossier besloeg ruim duizend ordners en duizenden digitale bestanden en duurde anderhalf jaar is de voormalige Heineken-ontvoerder en drugsbaron veroordeeld voor vijf liquidaties. Hij voerde ze niet zelf uit, maar gaf er opdracht toe. Slachtoffers waren onder anderen zwager en mede-ontvoerder Cor van Hout en Willem Endstra, ‘bankier van de onderwereld’.

Ter zitting heeft de verdachte bij herhaling beweerd dat hij onschuldig is. Ja, ik ben een crimineel, erkende hij. Maar liquidaties? Nee. Daar stond wat tegenover: verklaringen van twee kroongetuigen en getuigenissen van Holleeders zussen Astrid en Sonja, van de weduwe van crimineel Sam Klepper Sandra den Hartog en van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Was de inbreng van de kroongetuigen overwegend ‘van horen zeggen’, de zussen verklaarden uit eerste hand. En dit was doorslaggevend.

Het proces kan niet anders worden gezien dan als een glorieuze overwinning van de aanklagers, leunend op dappere getuigenissen van de zussen. Het werd een juridisch huzarenstukje met een gewisse uitkomst: de veroordeling tot levenslang. Want reeds in het liquidatieproces Passage werden twee moorden door Holleeder bewezen geacht.

Ook in ‘Passage’ werd de inzet van de kroongetuigen geaccepteerd, eerst door het Hof, later door de Hoge Raad. Hoewel dit een kwetsbare opsporingsmethode blijft (er wordt gedeald met criminelen) lijkt dit een in de Nederlandse rechtsgang inmiddels noodzakelijk kwaad om de zwaarste criminelen achter slot en grendel te krijgen.

De advocaten kondigden donderdag aan in hoger beroep te gaan. Maar na gisteren is het uiterst onwaarschijnlijk dat dit hun cliënt veel zal brengen. ‘De Neus’ is geen knuffelcrimineel, maar een meedogenloze man die een spoor van ellende en verwoeste levens achter zich heeft gelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden