Een genereus gasthuis

Gift aan Frans Hals Museum toont veranderende relatie tussen kunstbezitters en Nederlandse musea.

de opinieredactie

Het is niet alleen een financiële, maar ook een morele afweging: maken we een particuliere kunstverzameling ten gelde door die te verkopen? Of doen we een schenking aan een museum, waar de schilderijen en beelden voor bezoekers te bekijken zijn? Het Elisabeth van Thüringenfonds, de kunststichting van het Haarlemse Kennemer Gasthuis, bleek vrijdag voor de laatste optie te hebben gekozen. En zo kon het Frans Hals Museum in Haarlem gisteren met gepaste trots bekendmaken dat ze ‘de grootste kunstschenking in de recente geschiedenis van de Nederlandse musea’ had ontvangen.

Voor hetzelfde geld waren de elf kunstwerken, waaronder het vroegste regentenportret van Frans Hals, op de markt gebracht. Om daarmee bijvoorbeeld een gat in de begroting te dichten. Geschatte opbrengst dan: ver boven de 100 miljoen euro. Kassa! Dat het fonds niet is gezwicht voor deze verleiding, zegt iets over de ‘barmhartigheid’ en ‘liefdadigheid’ van de huidige regenten van het gasthuis. Het zegt ook iets over de relatie tussen particuliere kunstbezitters en de Nederlandse musea. Die is de laatste tijd drastisch veranderd.

Lange tijd bestond er veel argwaan en animositeit tussen de twee partijen. Particulieren vonden musea te arrogant door hun kunsthistorische kennis, en te afhankelijk van de overheid. Musea vonden collectioneurs amateuristisch en veeleisend.

Nu de musea meer hun eigen broek moeten ophouden, wordt er veelvuldiger contact gezocht met ‘de particulier’. Die ziet op zijn beurt dat musea toegankelijker en minder elitair zijn geworden. Vrijdag bleek maar weer dat deze noodzakelijke ontwikkeling kan leiden tot een prachtige gift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden