Column Paulien Cornelisse

Een ‘flap’ klinkt als iets dat alleen maar kan meevallen

Ik at een appelflap. Dat is min of meer hetzelfde als een appel­beignet. Dat vindt niet iedereen, ­je hebt mensen die zeggen dat de beignet rond is en de flap driehoekig. Dat is regionaal bepaald.

Ik ben van de flap=beignetschool, maar ik prefereer de benaming flap. Want een beignet, dat klinkt naar teleurstelling. Iets waar onverwacht creatieve kruiden in zitten waar je niet om gevraagd had. Gadver, zit er nou ­komijn in? Dat zou een flap nooit doen.

Een flap klinkt als iets dat alleen maar kan meevallen. Een vrolijk, warm en eenduidig iets, wat voor je op tafel wordt neergeflapt.

Er zouden veel meer flappen moeten zijn. We hebben natuurlijk de kaasflap en ik heb ook wel eens een kersenflap gezien. Maar mij mag bijvoorbeeld ook best een aardappelflap geserveerd worden, of een marmeladeflap. Of in het kader van Sinterklaas misschien een speculaasflap? Weet niet ­precies wat dat zou moeten zijn, maar het klinkt lekker.

Paulien Cornelisse

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.