Tv-recensieJulien Althuisius

Een fictief toevluchtsoord voor online trollen, grappenmakers en ‘shitposters’ blootgelegd door Tegenlicht

Tussen Songfestival en Boer zoekt vrouw verdedigde VPRO's Tegenlicht de eer van de publieke omroep.

Julien Althuisius
null Beeld

Nadat Waylon met zijn ‘takkeherrie’ (dixit RTL Nieuws-presentator Peter van Zadelhoff) Nederland op zaterdagavond naar een verdienstelijke achttiende plaats had gezongen (‘Hij heeft het ongelofelijk goed gedaan’ was de reactie van AVROTROS, ‘en was duidelijk één van de beste zangers van alle deelnemers’), kon de liefhebber van verheffende evenementen terecht bij het begin van het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw. Een recordaantal van 635 boeren had zich aangemeld, waarvan er uiteindelijk tien het programma haalden. ‘Het liefst zouden we ze allemaal een plek in het programma geven’, had presentatrice Yvon Jaspers vooraf gezegd. Nou, doe dat dan. Hebben we het in één keer gehad.

Een zender verder verdedigde VPRO’s Tegenlicht de eer van de publieke omroep. Onderwerp was de kwestie Kekistan, een fictief toevluchtsoord voor online trollen, grappenmakers en ‘shitposters’. Ze hebben een eigen vlag (die verdacht veel op de nazi-vlag lijkt) en een eigen god: Pepe The Frog, eens een stripfiguur, nu een icoon waar onder andere Trump en Baudet mee aan de haal gaan. Symbool van het vrije woord, of van extreemrechts, wat is het nou? Een van de oprichters van Kekistan, Jeff Holiday, legde uit dat het de Kekistani te doen is de identiteitspolitiek te bestrijden. ‘Het in hokjes stoppen van mensen: wit, zwart, moslim, christen: het versimpelt het debat tot een discussie over wie iemand is, maar niet als individu.’ Maar goed, Jeff begreep ook wel dat mensen de vlag intimiderend vonden. ‘Well, come on’ lachte hij. ‘Het ziet eruit als een haat-symbool. Maar dat was ook het idee’.

Tegenlicht legde zondagavond helder bloot wat voor mensen er achter de anonieme façades van online trollen en shitposters schuil gaan en wat ze nou beweegt te posten wat ze posten.

Tegenlicht over Kekistan. Beeld RV
Tegenlicht over Kekistan.Beeld RV

Dat gebeurde door gesprekken met verschillende betrokkenen, onder wie de populaire conservatieve Canadese professor Jordan Peterson, de mensen achter de Facebook-groep ‘Lavendelkinderen’ en ook de Nederlandse Terence, die verlost wil worden van de ‘cuckservaties en de lefties, de communisten en de feministen’ en natuurlijk ‘de normi’s die ons proberen te corrumperen met hun right-and-wrong-think’.

De les was dat de Kekistani op hun vrijplaatsen op het internet weliswaar allerlei racistische, seksistische, antisemitische en homofobe dingen roepen, maar die eigenlijk helemaal niet zo bedoelen. Ze willen zich alleen maar verzetten tegen de politieke correctheid die de dominante linkse cultuur hen oplegt. Aanstootgevende grappen maken om te vechten voor de vrijheid van meningsuiting. Had komiek George Carlin nog geleefd, dan had hij waarschijnlijk gezegd dat dat net zo doeltreffend is als oorlog voeren voor vrede, of neuken voor maagdelijkheid.

Aan het eind wilde Kekistan-oprichter Jeff zijn publiek nog een ding meegeven. ‘De boodschap van Kekistan is belangrijk: De vrijheid om jezelf te uiten zonder angst. Zonder dat identiteitspolitiek dicteert wat je wel en niet mag zeggen. Dat is belangrijk. Maar Kekistan mag je niet te serieus nemen. Want wij nemen het zelf niet zo serieus.’ Mooi is dat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden