Column

Een enkele held pleurt zijn vuilnis terug bij gemeente Arnhem

Laatst zag ik een leuk filmpje. Het ging zo: er staat een auto bij het stoplicht en de bestuurder heeft net iets uit zijn raampje gegooid. Een jongen rent naar de auto toe, trekt de achterdeur open en gooit het afval terug naar binnen. De bestuurder is boos en schreeuwt nog iets, maar het licht staat inmiddels op groen dus hij moet wel doorrijden, met zijn eigen zooi op de achterbank. Leuk toch? De jongen neemt het recht in eigen hand, maar dan wel op een sympathieke manier - een beetje afhankelijk van hoeveel milkshake er nog in het bekertje zat.

null Beeld anp
Beeld anp

Zelf ben ik te laf voor zulke acties. Te verstandig, bedoel ik. Mijn hoogtepunt is af en toe een voorzichtige opmerking tegen iemand die een volle plantenbak achterlaat naast de vuilcontainer. Ik zet mij dan schrap voor een vuistgevecht, maar het gekke is dat het daar nooit van komt. Ook niet bijna. De meeste mensen zijn vooral stomverbaasd dat ik erover begin. Ze hebben er totaal niet bij stilgestaan dat ze iets raars doen. Het zijn dus geen verdorven aso's die de hele mensheid haten, zoals ik altijd meteen denk, maar gewoon levende zombies.

In Arnhem is een man die wél nadenkt, en tóch zijn vuilnis naast de container zet. Twee jaar geleden heeft iedereen daar een pasje gekregen om vuilcontainers te openen, zodat de gemeente precies kan bijhouden wie wanneer en waar iets weggooit. Officieel is het systeem ingevoerd om vuilniswagens efficiënter te laten rijden, want die weten nu precies welke container waarschijnlijk zo'n beetje vol zit. Evidente lulkoek, want daarvoor is natuurlijk niet nodig om vast te leggen wíé er iets ingooit. Maar ho ho, dat gebeurt ook niet, zegt de gemeente: het pasje is niet aan een persoon gekoppeld, maar slechts aan de postcode. En het huisnummer.

Door pinpas en bonuskaart werd al geregistreerd wat wij kopen, en nu scant Arnhem dus ook wat wij weggooien. Michiel Jonker, want zo heet onze held, accepteert dat niet. Maar zijn juridische strijd is inmiddels stukgelopen bij de Raad van State, stond deze week in de Volkskrant. En sindsdien zet hij zijn zakken dus naast de container. Niet zo gek. Maar dat de overige inwoners van Arnhem - en van al die andere gemeenten waar zo'n pasje is ingevoerd - dat al die mensen zo'n systeem gewoon accepteren, is best angstaanjagend.

In China wordt momenteel een digitaal opperwezen ingevoerd dat elke digitale handeling van iedere burger vastlegt en weegt, om uiteindelijk tot een soort moreel puntensysteem te komen. Als het systeem ziet dat je zuinig leeft en niet te kritisch bent op de Partij, krijg je bijvoorbeeld eerder een lening. Dat zal hier niet snel gebeuren. Maar het kán dus makkelijk, want wij zijn levende zombies. Een enkele held, zoals Jonker, pleurt zijn vuilnis terug naar binnen bij de Arnhemse bestuurders. Die zullen de zakken geduldig openmaken en de afgewezen bezwaarschriften vinden, zodat ze meteen weten wie ze moeten hebben. Jonker krijgt dan een boete en net als iedereen moet hij kiezen: zombie worden of betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden