OpinieCommentaar

Een demonstratieverbod druist in tegen demonstratievrijheid, maar de openbare orde weegt zwaarder

Leden van de harde kern van PSV geven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet.Beeld ANP

Tevoren werd de intocht van Sinterklaas al vergeleken met een risicowedstrijd in de eredivisie. Dit weekend werd die vergelijking op treurige wijze werkelijkheid, toen anti-Zwarte Piet-activisten in diverse steden werden belaagd door voetbalhooligans.

De strijd om Zwarte Piet is een surrealistisch drama geworden dat in geen enkele verhouding meer staat tot de figuur om wie het gaat, de knecht van Sinterklaas. De Leeuwarder Courant organiseerde onlangs een interessante ontmoeting tussen Kick Out Zwarte Piet en twee ‘blokkeer-Friezen’. Verder is de dialoog helaas ver te zoeken. De extremen voeren de boventoon.

Hoewel de anti-Pieten dit weekend werden aangevallen en gedwarsboomd, zijn zij aan de winnende hand. Zij zijn erin geslaagd Piet tot een gevoelige kwestie te verheffen, waardoor een traditie haar vanzelfsprekendheid heeft verloren.

Weliswaar is een ruime, maar krimpende meerderheid van de bevolking pro-Piet, maar zeker in grote steden wordt het bot gevonden om geen rekening te houden met de gevoelens van inwoners met een migratieachtergrond. Daardoor verandert Zwarte Piet langzaam maar zeker, zoals hij wel vaker veranderd is. Vroeger was hij een boeman met een zak en een roe, tegenwoordig een sympathieke kindervriend. Een andere kleur zal daar geen afbreuk aan doen.

De pro-Pieten voeren een achterhoedegevecht. Het geweld van de hooligans zal hun zaak niet ten goede komen. Toch lijken de voetbalsupporters op één punt helaas hun doel te bereiken.Een anti-Pietdemonstratie tijdens de intocht van Sinterklaas zal moeilijker worden. Waarschijnlijk zullen burgemeesters zich vaker genoodzaakt zien zulke demonstraties te verbieden. Dat is een paardenmiddel dat op gespannen voet staat met de vrijheid van demonstratie, die ook het recht omvat op de relevante plaats te demonstreren.

Niettemin wordt het vaker gebruikt, vooral om rellen tussen extreemrechts en -links te voorkomen. Het is uiterst onbevredigend dat het geweld van hooligans hiermee wordt beloond. De burgemeester staat echter voor een moeilijke afweging: hij moet ook de openbare orde bewaken, zodat ouders en kinderen niet in een politieke schermutseling terechtkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden