ColumnCommentaar

Een conflict tussen Italië en de rest van Europa zou zeer ongelegen komen

Eurocommisaris Dombrovskis.Beeld EPA

Nog voor het nieuwe Italiaanse ­kabinet is geïnstalleerd, wordt de Europese alarmbel al geluid. Eurocommisaris Dombrovskis (euro) waarschuwde de populistische partijen die de regering vormen, alvast: houdt u aan het Stabiliteitspact! Uit de uitgelekte plannen blijkt dat het nieuwe kabinet de overheidsuitgaven met tientallen miljarden wil verhogen. Het wil de pensioenhervormingen van 2011 terugdraaien, royalere uitkeringen verstrekken en een vlaktaks invoeren die lager ligt dan het huidige tarief. In plaats van de economie structureel te versterken, wat hard nodig is, kiest Italië voor het opvoeren van de bestedingen.

De schuld van Italië is al enorm en ze zal met deze plannen waarschijnlijk alleen maar verder oplopen. Het gevaar dreigt dat het land net als in 2011 wordt afgestraft met hogere rentes, waarschuwt Europa, en net als Griekenland op enig moment zijn schulden niet meer kan betalen. Dat scenario is op korte termijn niet waarschijnlijk. Sinds 2011 is de financiële wereld totaal veranderd. De ECB pompt sinds 2012 zoveel geld in de economie dat de rente bijna niet omhoog kan.

De Italiaanse rente is de afgelopen weken opgelopen; gisteren, toen de plannen uitlekten, ging de tienjaarsrente om precies te zijn van 2,1 naar 2,2 procent, maar dat ligt nog ver onder de 6,5 procent van 2011.

De Nederlandse export

Er is dus geen reden voor paniek. Het is wellicht moeilijk te accepteren dat de Italianen het nog steeds breed laten hangen, maar vooralsnog heeft de rest van Europa daar niet direct last van. De Nederlandse export heeft alleen maar baat bij extra Italiaanse uitgaven.

Italië lapt het Stabiliteitspact met deze maatregelen wel totaal aan zijn laars. Ook hier vallen de gevolgen op korte termijn mee – de euro blijkt vooralsnog ijzersterk – maar het is niet gezegd dat dat zo blijft.

Als ECB-president Mario Draghi, al dan niet gedwongen door een oplopende inflatie, stopt met zijn geld­injecties, zal Italië snel in de problemen komen en als derde economie van Europa de rest meesleuren. Het is goed de Italianen daar op te wijzen en erbij te zeggen dat het dan mogelijk onvermijdelijk is om hen – tijdelijk – uit de euro te zetten. Hopelijk heeft dat een disciplinerende werking.

Te hopen valt dat Italië tot inkeer komt en een harde confrontatie tussen Europa en Italië kan worden voorkomen. In de huidige instabiele wereld komt een nieuw conflict in het hart van Europa zeer ongelegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden