ColumnNieuws uit Zweden

Een ‘christentest’ voor asielzoekers is trending op Zweedse sociale media

Wat speelt er in de Zweedse media? De vragen die de immigratiedienst over het christendom stelt, blijken zelfs voor een bisschop lastig, constateert onze correspondent Eric van den Outenaar.

Beeld RV

Wat zijn de tien geboden? Kun je iets vertellen over wat er in Matteüs 10 vers 34 staat? Uit hoeveel delen bestaat het Nieuwe Testament? Wat is verboden volgens het christendom? Hoe verschilt de kerkdienst van de Pinkstergemeente van die van de Zweedse Kerk?

Dit zijn enkele vragen uit een kennistest over het christelijke geloof die in Zweden de laatste dagen op sociale media veel is gedeeld. De test, in de Zweedse kranten en op de radio inmiddels omgedoopt tot de christentest, is samengesteld uit vragen die de Zweedse immigratiedienst volgens de makers van de test al jaren stelt als ze asielzoekers verhoren die zeggen te zijn bekeerd tot het christendom.

‘De vragen zijn echt slecht. Velen die al lang christen zijn, kunnen de vragen evenmin beantwoorden. Ze zijn tendentieus en onbeantwoordbaar’, zegt Micael Grenholm tegen Svenska Dagbladet. Deze jonge pastoor in Uppsala is de drijvende kracht achter de gefabriceerde christentest, terug te vinden op de website arjagkristen.nu. De test is gebaseerd op ervaringen van asielzoekers in de Zweedse Kerk. Het is dus niet zo dat de immigratiedienst deze test echt zo één op één gebruikt.

‘Ik herken meerdere vragen terug, mensen in mijn gemeente hebben ze gehad’, zegt Linda Alexandersson tegen de Zweedse publieke radio. De pastoor claimt sinds 2015 een twintigtal bekeerde asielzoekers gedoopt te hebben. Verscheidene zijn daarop volgens haar afgewezen. De Zweedse immigratiedienst publiceert echter geen informatie over hoeveel asielzoekers zich hebben bekeerd en om die reden wel of niet een verblijfsvergunning hebben gehad.

De ene na de andere pastoor spreekt in de Zweedse media schande. De kritiek is dat geloof een persoonlijke overtuiging is en dat de oprechtheid daarvan niet met kennisvragen valt te testen. De vragen overstegen zelfs het intellect van Åke Bonnier, de bisschop van Skaraborg, niet de minste dus. Hij had 48 procent goed en was dus gezakt. ‘De vragen zijn werkelijk absurd. Goed, de vraag over de tien geboden kon ik beantwoorden. Dat vers uit de Bijbel kende ik absoluut niet uit mijn hoofd’, zei Bonnier in een interview met de Zweedse omroep SVT.

Beeld RV

Zweden stond altijd bekend als ruimhartig immigratieland, maar heeft in 2015 het immigratiebeleid aangescherpt. Dat vertaalde zich ook in een hardere opstelling van de Zweedse immigratiedienst. Strenger beleid moest de wind uit de zeilen nemen van de Zweden Democraten, een rechts-radicale, tegen immigranten gerichte politieke partij. Hoewel de Zweden Democraten bij de afgelopen nationale verkiezingen in september flink zijn gegroeid, hebben de Sociaaldemocraten de populisten buiten de regering weten te houden. In het vorige week gepresenteerde regeerakkoord is afgesproken een deel van de in 2015 aangescherpte maatregelen, betreffende de gezinshereniging weer te versoepelen. Er wordt niet gerept over vragen over bekeringen.

De immigratiedienst heeft de opdracht kritisch te zijn. ‘We stellen altijd vragen over iemands innerlijke overtuiging als diegene zegt bekeerd te zijn’, reageert een woordvoerder van de dienst tegen de Zweedse publieke radio-omroep Sveriges Radio.

De immigratiedienst krijgt bijval van theoloog Ann Heberlein. Ze vindt het slecht dat een jonge, activistische pastoor nepnieuws verspreidt, omdat de immigratiedienst zelf herhaaldelijk zegt niet zo’n test te gebruiken. De neptest heeft volgens haar twee doelen: de immigratiedienst zwart te maken en tegelijk de opinie versterken dat alle bekeerde christenen automatisch asiel moeten krijgen zonder dan aan hen vragen worden gesteld. ‘Natuurlijk moet de immigratiedienst checken of opgegeven gegevens van de asielzoeker kloppen’, schrijft Heberlein, tevens actief als lokale politicus voor de rechts-conservatieve Gematigde Uniepartij, op de site van tv-zender SVT. 

Eric van den Outenaar is correspondent in Stockholm

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden