Opinie Commentaar

Een boa die zich niet kan verweren, ontbeert gezag

Als de politie taken overdraagt aan boa’s, moet ze ook een deel van haar geweldssmonopolie afstaan.

Een boa aan het werk. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het afgelopen weekeinde maakten snorfietsers in Amsterdam hun ongenoegen kenbaar over het feit dat zij met ingang van 8 april naar de autorijbaan worden verwezen – en dientengevolge een valhelm moeten dragen. Ze bekladden borden waarop deze nieuwe geboden werden aangekondigd en misdroegen zich op andere manieren – nog voordat het nieuwe regime van kracht was. De buitengewoon opsporingsambtenaren, boa’s, aan wie de handhaving zal worden toevertrouwd, hebben helaas dus goede redenen om aan te nemen dat zij het mikpunt zullen vormen van de agressie van snorfietsers die klaarblijkelijk nogal gehecht zijn aan hun plek bovenaan de oude pikorde op het fietspad.

Daardoor wordt een oude grief van de boa’s – die de inzet vormt van onenigheid met de politie en de gemeente – weer hoogst actueel: dat zij wel de bevoegdheid hebben om burgers te bekeuren of aan te houden, maar niet de middelen (wapenstok, pepperspray en bodycam) om het hoofd te bieden aan de agressie die ze bij het uitoefenen van hun taak kunnen oproepen. De politie voert aan dat zij haar geweldsmonopolie verliest als de wens van de boa’s zou worden ingewilligd. En daar heeft ze zeker een punt. Als de boa wordt bewapend, zullen particuliere beveiligers daar niet bij willen achterblijven.

Anderzijds moet worden vastgesteld dat de politie zich niet in staat acht om op de naleving van de nieuwe regels voor snorfietsers toe te zien, en een deel van haar taken derhalve uitbesteedt aan de boa’s. Dit zou moeten impliceren dat ook een deel van het machtsmonopolie aan de boa’s wordt overgedragen.

Afgezien van het principiële argument tegen zo’n overdracht is er het praktische bezwaar dat de opleiding van de boa zo’n zes maanden beslaat, en die van een politieman of -vrouw al gauw drie jaar. De kwalificaties van de boa zullen dus moeten meegroeien met zijn of haar verantwoordelijkheden. Maar de boa zal zich ook moeten kunnen verweren tegen mensen die zijn gezag niet aanvaarden. Al was het maar om te voorkomen dat regels verwateren tot intentieverklaringen waarvan iedereen weet dat ze niet worden gehandhaafd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden