Column

Een bindend referendum onder alle 4- tot 12-jarigen

De Kinderombudsman, een vrouw die Margrite Kalverboer heet, heeft een standpunt ingenomen over Zwarte Piet. Gisteren verklaarde zij dat die in strijd is met het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind van de VN. De Kinderombudsman vindt daarom dat de trouwe knecht moet worden ontdaan van 'discriminerende en stereotyperende kenmerken'.

Zwarte Piet komt aan op de Willibrordusschool in Oud-Beijerland. Beeld Arie Kievit

Dit standpunt kwam haar meteen te staan op ladingen haatmails en doodsbedreigingen. Mensen van wie je helemaal niet verwacht dat ze geïnteresseerd zijn in de standpunten van de Kinderombudsman blijken er juist gek op te zijn. Helemaal wanneer het een standpunt over Sinterklaas en Zwarte Piet betreft en er wordt gepleit voor regenboogpieten, roetpieten of andere pieten, mits het maar geen zwarte pieten zijn met een ring in het oor.

Niet alleen zijn ze erg geïnteresseerd, ze zoeken meteen even het mailadres erbij waar de doodsbedreiging naartoe moet. Nederland stond eeuwenlang bekend als een land van rauwe boeren, zuipende vissers en agressief uitschot - soms is dat beeld ook in onze tijd nog goed herkenbaar.

En zo zetten we onszelf al een paar jaar voor de hele wereld te kijk als volidioten die er niet in slagen een kinderfeestje in goede banen te leiden en voor iedereen leuk te houden.

De supermarktketen Jumbo maakte gisteren bekend dat Sinterklaas en (Zwarte) Piet dit jaar uit de winkels zullen worden geweerd. Dit in een poging zich aan het debat te onttrekken. Bij Jumbo de komende weken alleen mijters, pietenpetten en andere ongevaarlijke symbolen. Het zal de kruidenier niet helpen; voor de verdedigers van het Hollands cultuurgoed staat de verwijdering van Sinterklaas uit de schappen gelijk aan verraad en toegeeflijkheid jegens de internationale multiculturele hordes die maar op één ding uit zijn, namelijk de vernietiging van ons land.

Ik werd hierover vrijdagmiddag gebeld door de VRT Radio. In België heeft ook even een pietendiscussie gewoed, zei de presentatrice. Naar aanleiding daarvan werden de knechten wat neutraler geschminkt en was alles opgelost.

Waarom wij dat hier ook niet deden.

Ja, ho even, zei ik, zo simpel ligt dat natuurlijk niet; de botsing der standpunten heeft mij ook niet onberoerd gelaten.

Maar zo simpel ligt het natuurlijk wel. Alleen zijn we hier in de greep van een verlammende lafheid en angst voor de laaghoofdige schreeuwers die maar tot één ding in staat zijn, maar daar zijn ze dan ook heel erg goed in, namelijk haatmails sturen of iemand met de dood bedreigen. Hiertoe geïnspireerd en opgehitst door de Gebleekte Wegwijspiet en andere schuimbekkende types van de populistische club.

Ik geloof in de redelijkheid van een meerderheid van de Nederlanders. Die zou prima kunnen leven met de Belgische oplossing en ziet het zwart van piet niet als een principiële kwestie. Alleen hebben ze zich uit het debat teruggetrokken.

De regering vindt dat de overheid zich niet met de kwestie moet bemoeien. Gezien alle kwesties waarmee de overheid zich wél bemoeit is dat opmerkelijk. Zo wordt het probleem overgelaten aan de Sinterklaascomités en die komen er niet uit. Net zo min als de NOS, die ook te beroerd is om een voortrekkersrol te vervullen - benieuwd wie het straks nog aandurft om de vacante positie van Hoofdpiet op zich te nemen.

Ik zie daarom maar één mogelijkheid, namelijk een bindend referendum onder alle 4- tot 12-jarigen. Ik heb er alle vertrouwen in dat die, zonder inmenging van hysterische volwassenen, tot een wijs besluit zullen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden