Een bijzondere vergadering van 'de driehoek'

‘Dit is nieuw, dit is geweldig’, constateert Paul Claessens, bewoner van Het Oude Westen, een van de hipste en tevens onveiligste wijken van Rotterdam. Met circa honderd medebuurtbewoners heeft hij zojuist in een kleine kerk in zijn wijk een bijzondere vergadering van ‘de driehoek’ bijgewoond, het reguliere werkoverleg tussen de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de chef van het Rotterdamse politiekorps.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bedacht dat hij dit doorgaans strikt besloten veiligheidsoverleg tussen hemzelf, korpschef Aad Meijboom en hoofdofficier van justitie Henk Korvinus bij wijze van experiment maar eens een viertal keren in de wijken moest gaan voren, met de deuren open. Want veiligheid is immers niet alleen een zaak van politie en justitie, maar ook van de burgers zelf, redeneert hij.

Zo sluit Aboutaleb op de laatste septemberavond van 2009 de reeks af in Het Oude Westen, de Vogelaarwijk in het Rotterdam-Centrum, die in 2008 als gevolg van aanhoudende drugsoverlast degradeerde van probleemwijk naar de laagste categorie in de gemeentelijke veiligheidsindex, die van onveilige wijk.

Tienduizend inwoners telt Het Ouden Westen. Iets meer dan een kwart van hen is autochtoon. Van de winkels in het gebied wordt driekwart gerund door allochtone ondernemers. De drukke West-Kruiskade kent veel Chinese en Surinaamse zaken. Het Saftlevenkwartier gold tot 2001 als een van de gevaarlijkste plekken van het land. Mede door intensief cameratoezicht krabbelde Het Oude Westen sindsdien langzaam op. Maar vorig jaar was er de terugval, die volgens de politie uitsluitend moet worden toegeschreven aan ‘de toegenomen subjectieve beleving van onveiligheid’.

Op zijn Rotterdams, dus zonder een blad voor de mond te nemen, leggen de in de Paradijskerk aanwezige wijkbewoners, allochtoon en autochtoon, hun grieven op tafel. Paul Claessens merkt op dat de buurt zich onvoldoende serieus genomen voelt door de politie. ‘De politie kan veel adequater reageren op klachten van bewoners. Ik mis rugdekking. Onlangs werd er bij ons in de straat een hennepkwekerij opgerold. Daar is een jaar geleden al over geklaagd! Waarom moest dat een jaar duren?’

‘Een jaar wachten… Dat kan natuurlijk niet’, reageert de aanwezige districtschef van politie. Aboutaleb vindt die reactie onvoldoende bevredigend en grijpt in. Tegen korpschef Meijboom: ‘Ik wil dit uitgezocht zien. Is het zo dat over die hennepkwekerij al een jaar geleden een melding is ontvangen? Zo ja, waarom is daar niet onmiddellijk actie op gevolgd?’ De burgemeester belooft het antwoord terug te rapporteren aan de wijkbewoners. ‘Als u uw naam en adres doorgeeft, ontvangt u van ons een verslag.’

Claessens is niet de enige die in de Paradijskerk zaken doet met de drie belangrijkste Rotterdamse beslissers op het terrein van openbare orde en veiligheid. Aboutaleb schrijft ijverig mee bij de vaak opvallend goed geformuleerde klachten van bewoners en vertegenwoordigers van bewoners- en ondernemersorganisaties. Hij maakt ‘een actielijstje’ van alle kwesties die worden aangedragen. Waar mogelijk inventariseert hij ter plekke bij de korpschef en de hoofdofficier de mogelijke follow-up.

Er zijn veel opmerkingen over drugsgerelateerde overlast rondom coffeeshop Nemo. Aboutaleb zegt toe het vergunningsbeleid rond Nemo nadrukkelijk persoonlijk te gaan bewaken.


Stadsmarinier Tijs Nederveen, de hoogste wijkgebonden veiligheidsambtenaar, blijkt intussen geen enkel vat te krijgen op twee zorgmijdende, overlastgevers in Het Oude Westen.

Aboutaleb: ‘Kan ik dwangmiddelen inzetten? Hebben we een rechterlijke machtiging geprobeerd.’

Nederveen: ‘Is geprobeerd. Niet gelukt.’

Aboutaleb: ‘Dan draag ik nu de hoofdofficier op hier naar te kijken. We arresteren dit als actiepunt.’

Korvinus knikt dat ook hij het punt genoteerd heeft.

Na twee uur praten sluit Aboutaleb de vergadering onder de belofte dat hij met Meijboom en Korvinus over drieënhalve maand zal terugkeren om de bewoners van Het Oude Westen te vertellen wat er is gedaan met hun klachten.

‘De vorige burgemeester, Ivo Opstelten, was ook daadkrachtig, maar Aboutaleb gaat een stap verder met de veiligheidsagenda door ons er nauw bij te betrekken’, stelt een opgetogen buurtbewoner Rini de Otter. ‘Aboutaleb is echt een man van het volk. Dat merk je aan alles.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden