Transitie Team Andere Tijden

Een bericht van het Transitie Team: Treurnis om het verlies van Andere Tijden

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezers

Andere Tijden gepresenteerd door Hans Goedkoop.

Deze zomer is er onder een klein segment van de bevolking onrust ontstaan over de bezuinigen op het televisieprogramma Andere Tijden. Wij van het Transitie Team betreuren dat. Toch is het voor een geslaagde transitie onvermijdelijk dat we afstand nemen van verworvenheden waaraan we de afgelopen zeventig jaar gehecht zijn geraakt. Zoals programma’s met minder dan twee miljoen kijkers, en het idee dat er zoiets bestaat als De Geschiedenis.

Als we toe willen naar een samenleving waarin geen fouten meer worden gemaakt, niet door burgers, niet door academici en zeker niet door politici, dan is het van essentieel belang dat we niet constant herinnerd worden aan fouten die in het verleden zouden zijn gemaakt. Een volmaakte samenleving kan alleen bestaan als die gestoeld is op een volmaakt verleden. Het meest volmaakte verleden is het verleden waarvan niemand weet heeft. In een volmaakte wereld bestaan de geschiedenis en de toekomst niet. Na de transitie zal er letterlijk geen plaats meer zijn voor Andere Tijden.

In Rusland, waar men een stuk verder is met de transitie, worden historici die dat niet begrijpen, beschuldigd van pedofilie en veilig opgeborgen. Zodat ze voor zichzelf, voor de samenleving en voor de kinderen geen bedreiging meer vormen. Dergelijke drastische maatregelen willen we hier zien te vermijden.

Aangezien we in Nederland achterlopen als het om de transitie gaat, heeft het Transitie Team gekozen voor een zachte aanpak. Binnenkort zal een aantal toezeggingen worden gedaan om de redacteuren van het getroffen tv-programma te sussen. Daarbij zullen we gebruik maken van termen als ‘internet’ en ‘nieuwe platforms’. Pas als alle protesten zijn verstomd, zullen we de zuurstofkraan verder dichtdraaien. Die methode heeft ook gewerkt toen we de kunst- en cultuurzender Radio 5, waarvan de meeste mensen niet eens meer weten dat die ooit bestond, geleidelijk hebben laten verdwijnen. De manier waarop Radio 5 uit het collectieve bewustzijn is gewist, bewijst voor dat ons historisch besef kan worden overwonnen.

Wij begrijpen heel goed dat, zeker nu de transitie dichterbij komt, er meer maatregelen zullen worden genomen die voor onduidelijkheid zorgen. Langs deze weg willen we draagvlak creëren om het traject dat we zijn ingeslagen soepel en efficiënt te bewandelen. Ook samen met dat deel van de bevolking dat zich voorlopig nog de intelligentsia mag noemen. Het is een eer u de komende tijd bij de hand te nemen op weg naar daadwerkelijk Andere Tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden