CommentaarPieter Klok

Een afkoelplan is meer op z’n plaats dan een herstelplan

Het financiële district van Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank gevestigd is. Beeld Getty Images
Het financiële district van Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank gevestigd is.Beeld Getty Images

Zelfs Griekenland betaalt inmiddels een negatieve rente. Tijdens de eurocrisis in 2011 liep de rente op vijfjaarsobligaties op naar 60 procent, inmiddels is die onder nul beland. Het betekent dat ook de Griekse overheid geld toe krijgt als ze nieuwe schulden maakt.

Dit komt niet doordat beleggers ineens weer veel vertrouwen hebben in de Griekse schatkist, maar vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) alle schulden overneemt, simpelweg door geld bij te drukken. De Griekse schuld die inmiddels ruim 200 procent van het nationale inkomen bedraagt, is daardoor een steeds kleiner probleem.

De Nederlandse overheidsfinanciën zien er nog veel rooskleuriger uit. Ondanks de astronomische bedragen die de overheid heeft uitgegeven om de financiële gevolgen van de lockdown te verzachten, blijft de staatsschuld volgens De Nederlandsche Bank (DNB) keurig onder de Europese norm van 60 procent. Dankzij de radicale steun van de ECB en de Europese overheden is de voorspelde ineenstorting van de economie uitgebleven.

Door de vondst van de vele vaccins richt de economie zich nu veel sneller op dan gedacht. Wie de bestrijding van de pandemie van dichtbij heeft gevolgd ziet vooral het geklungel, de vele fouten die zijn gemaakt, maar wie van een grotere afstand kijkt, moet concluderen dat de mensheid deze pandemie zeer effectief heeft bestreden en bijkomende schade zoveel mogelijk heeft weten te voorkomen. Voorlopig, althans.

Er zijn sectoren die blijvende schade hebben opgelopen door de lockdown, vooral de cultuursector en de vele zelfstandigen die daarin werken, hebben harde klappen gekregen. Zij moeten worden geholpen, ook als de lockdown straks ten einde is. Maar de economie als geheel draait weer op volle toeren. De horeca kampt alweer met personeelstekorten.

Wonderlijk genoeg werkt informateur Mariëtte Hamer nog steeds aan een herstelplan. Het is een poging om de onderhandelingen over een nieuw kabinet te depolitiseren – geen partij kan immers tegen herstel van de economie zijn. De economie zelf lijkt hier echter helemaal geen behoefte aan te hebben. Een afkoelplan om te voorkomen dat de euforie over het einde van de lockdown uitmondt in inflatie en om te voorkomen dat de huizenprijzen en aandelenkoersen nóg verder stijgen, lijkt meer op zijn plaats.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden