columnMargriet Oostveen

Een ABC met buzzwoorden van de vastgoedbeurs

null Beeld

Met de bouw van een miljoen nieuwe woningen in aantocht, bruisten de ‘Professionele Vastgoed Dagen’ (Provada) in de Amsterdamse RAI. Ik zocht er naar aanwijzingen voor het toekomstige aanzien van Nederland. Een klein ABC:

Arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten worden gehuisvest in flexibele flatgebouwen van losse units (zie ‘Stapelen’). Zoals het Campus Labour Hotel in Waalwijk. ‘Plat gezegd’, zegt accountmanager van unitbouwer Jan Snel, ‘wil niemand meer twintig Polen in een oud huis proppen’.

Betaalbaar en beschikbaar. De miljoen nieuwe woningen moeten energieneutraal worden. Maar gaat dat in één keer lukken? ‘Nee. Wij kiezen met stip voor betaalbaar en beschikbaar. Daarná komt pas verduurzamen.’ Dit zegt Marnix Norder, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties in een discussiepanel. ‘De huurder wordt uitgemolken via verduurzaming en de koper krijgt de subsidie. Die ongelijkheid moet de overheid eerst opheffen’.

Chinezen. Voor het eerst is er een flinke Chinese delegatie afgevaardigd naar Provada. De Chinese Ausnutria Dairy Corporation investeerde al in Friese zuivelfabrieken. De gemeente Sittard-Geleen verkocht een monumentaal klooster voor twintig miljoen euro aan een Chinese ondernemer, die er een Chinees gezondheidscentrum van maakt.

Presentatie ‘Chinese investeerders’. Beeld
Presentatie ‘Chinese investeerders’.

Distributiecentra. Schieten als paddestoelen uit de grond: lelijk, maar zie Zonnepanelen en Logistiek.

Energieneutraal. Veel beursstands zijn groen van kleur, maar de teneur blijft toch dat de overheid eerst met betere plannen moet komen. Of met meer aftrek. En minder regels. Zie ook Urgenda.

Fit for the Future. Thema van de Provada dit jaar. Tja. Zie Energieneutraal.

Groene daken. Veel maquettes op Provada hebben groene daken. En met een reeks verbonden aan elkaar: stadsparken in de lucht. Zie Rode Contouren.

Groen park op daken. Beeld
Groen park op daken.

Hard. ‘De economie gaat hard’. Meestal in combinatie met een ongeduldig: ‘Maar de regelgeving zet de rem erop.’

Isolatie. Altijd mee beginnen op weg naar een energieneutrale woning.

Jasjes. Vastgoedmannen dragen allemaal blauwe jasjes. Alleen de echt groten wagen een bruin jasje.

Kiosk. De pinautomaat van de toekomst krijgt een eigen huisje, de ‘pin-kiosk’. Die zijn veiliger voor omwonenden bij plofkraken en goedkoper.

Logistiek. Transportbedrijven gaan internationaal samenwerken, zodat vrachtwagens niet meer leeg rijden na het lossen: zie distributiecentra.

Metropool Amsterdam. Zo noemt de hoofdstad zich alvast, recht tegenover concurrent ‘Den Haag Rotterdam Make It Happen’.

Noodknop. Woord dat vaak valt als het onderwerp is dat huurwoningen veel te duur worden. Wie ‘drukt op de noodknop’? Nou, hier niemand.

Ontwikkelen. Ingenieur Marco Vogelzang (27) toont een prachtige toren, zie Rode Contouren, die hij met bureau VORM voor Den Haag ontwikkelde: groene daken, kantoorruimte voor bewoners en een kinderspeeltuin buiten, op zeventig meter hoogte. ‘En 40 procent van de appartementen wordt betaalbaar!’ Dit betekent: een huurprijs tot 900 euro. Dus het merendeel wordt onbetaalbaar ontwikkeld? ‘Wij noemen dat de vrije sector.’

 Woontoren voor Den Haag. Beeld
Woontoren voor Den Haag.

Procedures. Alle procedures moeten sneller, anders kunnen ze niet op tijd bouwen. Aldus projectontwikkelaars.

Rode Contouren. De grenzen waarbinnen het stedelijke gebied mag worden uitgebreid. Duizenden nieuwe woningen moeten daardoor ‘binnenstedelijk’ worden gebouwd. Veel plannen voor hoogbouw dus, en bijbehorend strenge eisen en restricties van gemeenten. Zie Procedures en Stapelen.

Stapelen. Patricio Conner komt als projectleider vastgoedbeheer van de gemeente Leiden kijken wat er op korte termijn nog binnen gemeentegrenzen is te proppen. ‘Erg in trek lijkt het stapelen van tiny houses tot wel tien hoog voor studenten en starters.’ Zie ook Arbeidsmigranten.

Toekomstbestendig. Wat is het onuitroeibare ‘toekomstbestendig’ waard nu een ‘toekomstbestendig bedrijf’ op nieuwe bedrijventerreinen volgens de norm van gemeenten garant staat voor slechts tien jaar werkgelegenheid?

Urgenda. Klimaatactivist Marjan Minnesma van Urgenda is er ook: ‘De corporaties rekenen hier tachtigduizend per woning voor het energieneutraal maken. Maar via ons project ThuisBaas kan Urgenda het voor 35 duizend.’

Verduurzamen. Zie ‘Toekomstbestendig’ en ‘Energieneutraal’. Genoeg gezegd.

Yes-factor. Ondernemerswoordje. Luxe appartementen: ‘yes-factor’.

Zonnepanelen. Een modern distributiecentrum opereert al elektrisch, ruimte genoeg voor zonnepanelen op die enorme daken. Blijft er nog groene stroom over voor het energienet ook. Waarom verplichten we dát eigenlijk niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden