OpinieKlimaattafel

Ed Nijpels’ euforische commentaar op het IPCC-rapport is ongepast

Onzekere ambities worden door Klimaatberaadvoorzitter Nijpels verward met daadwerkelijke bijdragen, meent oud-directeur van Philips Lighting Berry Kock.

Berry Kock
Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, tijdens een overleg in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Maandag 8 oktober is er een klimaatrapport van ruim 1200 pagina’s van het IPCC (het klimaatpanel van de VN) verschenen waarin iedereen kan lezen hoe snel het koraal verdwijnt, het tempo waarmee Antarctica afsmelt, hoeveel minder insecten er zullen zijn en hoe vaak er hittegolven of overstromingen gaan zijn ten gevolge van de opwarming van de aarde met 1.5 graden sinds de pre-industriële tijd. Consensus op basis van 6000 wetenschappelijke citaten, geschreven door 91 experts. En het merendeel van de lezers van dit stukje gaat dit allemaal nog meemaken, want we hoeven nog maar tot 2040 te wachten tot het zover is. De opwarming beperken tot die 1.5 graad lukt overigens alleen als we nu heel snel drastische maatregelen nemen en internationaal effectief samenwerken.

De voorzitter van het Nederlandse Klimaatberaad Ed Nijpels geeft als euforisch commentaar: ‘We doen meer dan het IPCC wereldwijd nodig acht’, terwijl het Nederlandse Klimaatakkoord niet eens voor de zomer van 2019 uitgepolderd zal zijn. Nijpels heeft het dan trouwens over de ambities van Rutte-III voor 2030, want de realiteit is dat vandaag de dag in Europa alleen Luxemburg en Malta meer CO2 per inwoner uitstoten dan Nederland... En cross your fingers: hopelijk draait het kabinet Wilders-I niet over tien jaar op Trumpiaanse wijze de voorgenomen sluiting van onze nog lang niet afgeschreven kolencentrales op de Maasvlakte terug. Onzekere ambities worden hier door Nijpels onheus verward met daadwerkelijke bijdragen.

Wat je van dat lijvige IPCC-rapport wel mag zeggen is dat er een serieuze regie gevoerd is om consistent te zijn tussen de schrijvers ervan, afkomstig uit liefst veertig landen. De vijf Nederlandse klimaattafels hadden daar een voorbeeld aan kunnen nemen want de 10 juli jl. gepresenteerde plannen waren nog zo inconsistent en vaag dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau er tot eind september nog niet aan konden rekenen. Sommige klimaattafels hebben niet eens de degens gekruist om gezamenlijk een plan van aanpak te formuleren maar hebben het aantal opties verder opgekrikt. Dat laatste was natuurlijk ook de eerste de beste stagiaire bij het PBL gelukt. Slechte regie dus bij het Klimaatakkoord en erger: het is onverteerbaar dat we het Nederlandse Klimaatakkoord nu noodgedwongen negen maanden voor ons uitschuiven, met als penalty ‘meer broeikasgassen dan nodig’.

Ik pleit er daarom voor dat Eric Wiebes een Klimaatakkoord-I (snel en kosteneffectief) doorvoert en de onderwerpen die jarenlang gepolder vergen (zoals bijvoorbeeld rekeningrijden) parkeert in Klimaatakkoord-II (langzaam en onderwerp van oeverloos politiek gedelibereer). En of de ‘Industrie’ of de ‘Burgers’ het gaan betalen: het maakt mij echt niet uit als we maar snel kunnen implementeren. Per slot van rekening leveren de maatregelen van de klimaattafels Landbouw, Industrie en Elektriciteit 80 procent van de beoogde CO2-emissiereductie op in 2030 voor een billijke investering van drie miljard euro per jaar. Tip: laat de industrie de overheidssubsidie terugbetalen met carbon credits, dat helpt om een eerlijkere beprijzing van CO2-emissie te realiseren.

Om die negen maanden uitstel te neutraliseren kunnen Nederlandse burgers morgen al beginnen met de meest energiezuinige banden onder de auto te leggen (400.000 ton CO2), autobanden regelmatig op spanning te controleren (600.000-700.000 ton CO2), en alle nog aanwezige gloei- en halogeenlampen in huishoudens onmiddellijk te vervangen door ledlampen (900.000 ton CO2). Samen al goed voor 2 Mton CO2-emissie met een terugverdientijd van 2 jaar, dus er is niet eens subsidie voor nodig. En als je als burger nog meer wilt doen: weer 120 km/uur gaan rijden waar je 130 mag (scheelt vijftien procent luchtweerstand) en een keer per week vaker vis in plaats van vlees eten. Kennelijk hadden de honderd belangenorganisatie die tot nu toe deelnamen aan de vijf klimaattafels andere belangen te dienen dan te pleiten voor rechttoe-rechtaan maatregelen.

Berry Kock was directeur bij Philips Lighting en is oprichter van LedAdvisor, een website die ledlampen verkoopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden